0.69 faizle ev sahibi olmak için hemen bakın! Yeni Konut Finansman Programı resmen yürürlükte! Şartlar açıklandı!
Cumhurbaşkanlığının "Yeni Konut Finansman Programına İlişkin Karar"ı bugünkü 32114 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte ayrıntılar... Kararın amacı, 28 Mart 2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 37 nci maddesi kapsamında, 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan mevduat ve katılım bankaları tarafından sunulacak konut finansmanlarına ve bunlara verilecek katkılara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi olarak belirtildi
Yeni Konut Finansman Programı bugünkü 32114 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararın amacı, 28 Mart 2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 37 nci maddesi kapsamında, 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan mevduat ve katılım bankaları tarafından sunulacak konut finansmanlarına ve bunlara verilecek katkılara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi olarak belirtildi.
Kararda, konut finansmanı sağlanabilecek konutlar, konut finansmanı katkılarından faydalanma koşulları, azami konut ile finansman tutarları ve ödeme planları gibi birçok ayrıntılı bilgiye yer verildi.
İşte ayrıntılar...
Bloomberg HT'de yer alana habere göre; Yeni Konut Finansman Programına İlişkin Karar çerçevesinde, daha önce satışa konu olmamış; yüklenicilerin mülkiyetinde olmak kaydıyla inşaatı yüzde 100 oranında bitmiş konutlara, yüklenicilerin mülkiyetinde bulunan ya da bittiğinde mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi koşuluyla inşaatı süren konut projelerine, gerekli izinleri alınmış ve finansmanı kullandıracak bankalarla garanti sözleşmesi imzalanmış olması ve yüklenicilerin mülkiyetinde yer alan ya da tamamlanınca mülkiyetinin yüklenicilere geçmesi koşuluyla inşaatına başlanmamış konut projelerine, sunulacak finansmanlara katkıda bulunulabilecek.
Tamamlanma oranı için gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından hazırlanacak değerleme raporu dikkate alınacak.
Bu karar çerçevesinde, İstanbul, 1'nci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2'nci bölge, 1'inci ve 2'nci bölge dışında kalan şehirler de 3 üncü bölge şeklinde değerlendirilecek.
Karar çerçevesinde alınan gayrimenkullerin, finansmanı sağlayan bankanın talebi üzerine, bildirilen finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle tescilsiz iktisap halleri hariç devir ve temlik edilemeyeceği ve satış vaadine konu olamayacağına ilişkin belirtme yapılacak. Taşınmazların beyanlar hanesine yapılacak bu belirtme, süre sonunda tapu müdürlüğü tarafından resen terkin edilecek.
Karar kapsamında, finansmanlara borçlunun temerrüdü sebebiyle icra takibinin başlatılması halinde bu belirtme finansmanı veren bankanın talebi üzerine terkin edilebilecek.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi/ön ödemeli konut satış sözleşmesi ile satılacak olan konutlar için, finansman kullanılması adına ilgili sözleşmede, söz konusu konutun finansman tarihi itibarıyla 5 sene süreyle satışa konu olamayacağı ile ilgili hüküm olması şart tutulacak.
Bu karar kapsamında yer alan katkılar ile esnak ödeme uygulamasından 18 yaş ve üstünde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler faydalanabilecek. Finansmanların azamı 15 sene vadeyle kullandırılacağı da kararda yer aldı.
AZAMİ KONUT VE FİNANSMAN TUTARLARI NE KADAR?
Değerleme raporunun ardından konut değeri ve konutun satış tutarının her ikisinin de;
1'inci bölge için 9 milyon lirayı,
2'nci bölge için 5 milyon lirayı,
3'üncü bölge için de 3 milyon lirayı aşamayacağı açıklandı.
Kullandırılacak azami finansman tutarları konut değerinin yüzde 90'ını aşmayacak şekilde:
1'inci bölge için 5 milyon lira,
2'nci bölge için 3 milyon lira,
3'üncü bölge için de 2 milyon lira olarak belirtildi.
Kredi faiz oranları ise 2 milyon TL'ye kadar yüzde 0,69, 2-4 milyon TL arasında yüzde 0,79, 4-5 milyon TL arasına ise yüzde 0,99 olarak uygulanacak.
Jeolog Okan Tüysüz peş peşe açıkladı! İstanbul depremi kaç şiddetinde ve nerede olacak? Süre doldu!