Genel

0850’li hatlardan ‘yüksek kazançlı’ iş tekliflerine aman dikkat! Bu numaraları sakın açmayın!

Yüksek kazançlı iş vaadiyle vatandaşları dolandıran sahtekarlar türedi. Özellikle 0850’li hatlardan gözüne kestirdiği kişilere kısa mesaj veya WhatsApp üzerinden yüksek gelirli iş teklifinde bulunan bazı sahtekarlara ilişkin sikayetvar.com’a şikayet yağıyor.  

Kimi zaman yüksek gelir vaadi kimi zaman yardım veya bağış toplama bahanesiyle vatandaşları iyi niyetlerini suistimal eden, dolandıran sahtekarların yeni hedefi işsizler.

 

Dolandırıcı şebekelerinin vatandaşları telefonla bizzat arayarak veya kısa mesaj atarak ‘yüksek gelirli’ iş vaadiyle kandırdığını, bu nedenle bu tip telefonlara karşı uyanık olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çok sayıda insanın bu yüzden mağdur olduğunu belirtiyor.

Sikayetvar.com tarafından açıklanan Trend100 verilerine göre; dolandırıcı şebekeleri, şubat ayı ortasından itibaren gözlerine kestirdikleri vatandaşları arayarak yüksek kazançlı iş vaadinde bulunuyor. Ardından tuzağına düşürdükleri kişileri bazı internet sitelerine yönlendirerek kişisel bilgilerini çalıyorlar.

BU NUMARALARI SAKIN AÇMAYIN!

Özellikle 0850’li hatlardan yapılan telefon çağrılarına karşı vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarılar yapılırken, bu hatları mesken edinen dolandırıcıların gözlerine kestirdiği vatandaşları, gönderdikleri yüksek gelirli iş teklifi mesajlarıyla mağdur ettiği belirtiliyor.

Dolandırıcılar, 0850 545 43 70 numaralı hat üzerinden, seçtikleri telefon numaralarına, mesaj yoluyla günlük 10 bin lira gelir vaadinde bulunuyor. Dolandırıcıların, ‘günlük 10 bin lira kazanç’ vaad eden mesajlarındaki internet sitesi bağlantısına tıklanması halinde ise sahtekarların hazırladığı senaryonun ikinci perdesi sahneye konuyor.  

BÜYÜK MARKALAR TAKLİT EDİLİYOR

Sikayetvar.com tarafından açıklanan Trend100 verilerine göre, dolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşlar, cep telefonlarına gönderilen mesajda yer alan bağlantıdaki adrese tıkladığı zaman +9893***66251 numaralı bir WhatsApp hesabına yönlendiriliyor. Dolandırıcılar, mesajı alan kişilere öncelikle yarı ya da tam zamanlı bir işte çalışmak isteyip istemediğini soruyor.

 

Dolandırıcıların ‘yüksek gelir iş’ vaadi ile kandırdığı kişiler iş ile ilgili detayları sorduğu zaman ise bu sefer +2165***076 WhatsApp şirket hesabından büyük bir ayakkabı şirketinin e-mağazacılık online iş alım görevlisi olarak çalıştığını söyleyen bir kişiye yönlendiriliyor.

Şebeke adına görevli gibi davranan kadın görevli, karşısındaki kişiye bir davetiye kodu göndermek yoluyla ilgili linkten giriş yapması talebinde bulunuyor. Sözkonusu linke tıklandığı zaman ise yine ismi geçen ünlü ayakkabı şirketinin taklit sitesi açılarak bazı bilgiler talep ediliyor. Dolandırıcıların amaçlarının tuzağına düşürdükleri vatandaşların kişisel verilerini ele geçirmek olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle herkesin 0850’li hatlardan gelen ve güvenmedikleri telefon çağrılarına karşı dikkatli olması tavsiyesinde bulundu.