Mortgage

0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi nasıl alınır? 0.99 faizle 178 bin TL cepte kalıyor! 0.99 faizli ev kredisi hesaplama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısının ardından hem vatandaşa hem de inşaatçılara yönelik olan paketleri duyurdu. Peki 0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi nasıl alınır? İşte 0.99 faizli konut kredisi hesaplama... Yetersiz konut arzı ve maliyetlerdeki yükseliş sebebiyle ev fiyatları da rekor seviyelerde arttı

Ev fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor. Yetersiz konut arzı ve maliyetlerdeki yükseliş sebebiyle ev fiyatları da rekor seviyelerde arttı. Merkez Bankası tarafından açıklanan son rakamlara göre, ev fiyatları senelik yüzde 96 gibi rekor bir seviyede arttı. Yani fiyatlarıda 1 senede 2 kat artış yaşandı. Bu nedenle konut sahibi olmak da zorlaşınca bir kredi paketi hayata geçirildi.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısının ardından hem vatandaşa hem de inşaatçılara yönelik olan paketleri duyurdu. 

Ayrıntılarını Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin açıkladığı Konut Finansmanı Projesinin kapsamı ev alacak kişiler tarafından merak ediliyor. İşte konut finansmanının tüm detayları...

1-İLK EVİM KONUT FİNANSMAN PAKETİ: İlk konutunu alacaklara yönelik olan bu paket kapsamında kamu bankaları tarafından birinci el konutlarda, 2 milyon TL değerine kadar 10 yıl vadeli yüzde 0.99 faiz oranlı konut kredisi sunulacak. 

- Yalnız sıfır evler için başvuru yapılabilecek ve sıfır konuta ilişkin mevcut kriterler geçerli sayılacak,

- Müşterinin, eşinin veya aynı hanede ikamet eden çocuğunun, tamamı kendi üzerinde konut/daire/mesken niteliğinde gayrimenkulü olmamalı.Hali hazırdaki hisseli sahiplikler ürün kullanıdırımına engel olmamakla beraber, sayılan bu kişilerin hisselerinin toplamı yüzde 100'ü aşıyorsa yararlanamayacak. 

- Müşterinin, eşinin veya aynı hanede ikamet eden çocuğunun, daha önce belirtilen nitelikteki bir gayrimenkul sahibi olup sonrada satmış olması İlk Evim Konut kredisine başvuru yapılması için engel teşkil etmiyor. 

- Müşteri ve/veya eşi ilgili ürünü yalnızca 1 defa kullanabilecek. 

- Kredinin azami vadesi 120 ay olarak belirlendi. 

2-GENİŞLETİLMİŞ KONUT FİNANSMAN PAKETİ: Liralaşma stratejisine destekte bulunmak için kamu bankaları tarafından birinci el ve ikinci el evleri de kapsayacak şekilde, evin değerinin en az yüzde 50'lik kısmı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesabının ya da hurda altının Merkez Bankası’na satımıyla karşılanması koşuluyla, 2 milyon TL'ye kadarlık evler için 10 yıl vadeli yüzde 0.89 faizli konut kredisi sunulacak.

3-İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÖZEL KREDİ GARANTİ PAKETİ: İnşaat halindeki konut projelerinin hızlı bir şekilde bitirilerek konut arzına dahil edilmesi amacıyla 1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle asgari yüzde 40’lık kısmı tamamlanan ve yüzde 50’si satılmayan projelerin tamamlanmasına destek olmak amacıyla, 1 sene boyunca ev fiyatlarını sabit tutarak bu fiyatları internette kamuoyuna duyurulan ve kredi sağlayan kuruluşa da belirtilen, KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarına sağlanmak üzere 36 ay vadeyle toplam 20 milyar TL finansman kaynağı verilecek. 

YENİ KONUT KREDİSİ FAİZLERİ NE KADAR AVANTAJLI? 

Konut kredisi faizleri son zamanlarda oldukça yüksekti. Merkez Bankası tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, şu anda piyasada ortalama konut kredisi faizi yüzde 1.53 civarında. En düşük oran ise geçen senenin Ekim'inden bu yana kamu bankaları tarafından veriliyor. Kamu bankalarında sıfır konutlar için 1 milyon TL'den düşük tutarlarda yüzde 1.20, 1 milyon TL'den fazla tutarlarda yüzde 1.29 faiz oranı uygulanıyordu. 

Peki yeni konut kredisi faizleri ne kadar avantaj sağladı?

Bu kapsamda yeni destek paketi kapsamında 1 milyon TL kredi çeken bir vatandaş, 178 bin TL daha az ödeme yapacak. 

Kredi tutarı 500 bin TL 

Yüzde 1.20 (eski faiz)
Taksit tutarı:
7.884 Türk Lirası 
Toplam ödeme: 946.082 Türk Lirası

Yüzde 0.99 (yeni faiz) 
Taksit tutarı:
7.138 Türk Lirası 
Toplam ödeme: 856.668 Türk Lirası

Kredi tutarı 1 milyon TL 

Yüzde 1.20 (eski faiz)
Taksit tutarı:
15.768 Türk Lirası 
Toplam ödeme: 1.892.165 Türk Lirası

Yüzde 0.99 (yeni faiz) 
Taksit tutarı:
14.277 Türk Lirası 
Toplam ödeme: 1.713.337 Türk Lirası

Kredi tutarı 1.6 milyon TL 

Yüzde 1.20 (eski faiz)
Taksit tutarı:
26.285 Türk Lirası 
Toplam ödeme: 3.154.310 Türk Lirası

Yüzde 0.99 (yeni faiz) 
Taksit tutarı:
22.844 Türk Lirası 
Toplam ödeme: 2.741.339 Türk Lirası

TOKİ'YE 3 MİLYAR TL'LİK FİNANSMAN 

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar TL'lik finansman sağlanacak.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili açıklamasında “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her bir vatandaşımızı ev sahibi yapana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda TOKİ eliyle düşük fiyatlı ve uygun ödeme koşullarıyla üreteceğimiz sosyal konutları milletimize sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu. 

Bakan Nureddin Nebati'den konut fiyatlarında fahiş artış yapan fırsatçılara uyarı!

TOKİ'den 240 ay taksitle 81 ilde 150 bin konut için geri sayım başladı! Hem sıfır hem ucuz konut arayanlara büyük müjde!

0.99 faizli ev kredisi nasıl alınır? 10 yıl vadeli kredi kimlere verilecek? 

Konut kredisi 0,99 faizle kaç lira para çekilirse bankaya kaç para geri ödeme yapılıyor! Hesap dudak uçuklattı