27 / 04 / 2024

1 dönüm kaç metrekaredir? Dönümün metrekare hesabı nasıl yapılır?

1 dönüm kaç metrekaredir? Dönümün metrekare hesabı nasıl yapılır?

Arsa, bahçe ve tarla gibi alanların ölçümünde kullanılan dönüm terimi daha çok halk arasında kullanılmaktadır ve alanı tarif ederken kolaylık sağlamaktadır. Peki, 1 dönüm kaç metrekaredir? Dönümün metrekare hesabı nasıl yapılır? İşte detaylar…



Dönüm hesabı yapmak oldukça basittir. Metrekaresinin ölçülmesi istenen bir alanın dönüm cinsinden ölçüsüne üç tane sıfır eklendiğinde alanın metrekaresine ulaşılır. İşte, 1 dönümün metrekaresi ve metrekare hesabı yapmanın kolay yoluyla ilgili ayrıntılar…

1 DÖNÜM KAÇ METREKAREDİR?

Eski bir alan ölçü birimi olan dönüm, 0,001 kilometrekareye denk olsa da asıl olarak 1 dönüm tam olarak 918,393 metrekareye eşittir.

30,3 metre en ve 30,31 metre boya sahip bir alanı temsil eden 1 dönümün 918,393 metrekareye denk gelirken, bu durum hesaplamalarda sorun çıkmasına neden oluyordu. Bu yüzden 1945 yılında çıkarılan bir yasa ile 1 dönüm 1000 metrekare olarak kabul edildi. Böylelikle dönüm ile metrekare arasında bağ bu şekliyle daha net bir hale geldi. 75 yılı aşkın süredir de 1 dönüm bin metrekare olarak hesaplanmaya devam etti.

1 dönüm kaç metrekaredir? Dönümün metrekare hesabı nasıl yapılır?

DÖNÜM HANGİ ÖLÇÜLERİ BELİRLEMEK İÇİN KULLANILIR?

Eski bir Osmanlı terimi olan dönüm, alan hesaplamalarda kullanılan bir ölçü birimidir. Yasal işlemlerde çok fazla tercih edilmese de halk arasında kullanılmaya devam ediliyor ve genellikle bahçe, tarla ve arsa gibi taşınmazların yüzölçümlerini tarif ediyor.


Geri Dön