Ekonomi

"1 Sterlin 1 doların altına düşebilir"

Eski ABD Hazine Bakanı Summers İngiltere'nin maliyete politikaları ve dünyada güçlenen dolar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Summers dünyadaki diğer ülkelerin güçlü dolara uyum sağlamak zorunda kalacaklarını söyledi.  İngiltere Başbakanı Liz Truss tarafından dile getirilen ekonomi politikalarını eleştiren Lawrence Summers, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, "Bunu söylemek beni çok üzüyor, ancak İngiltere gelişmekte olan bir ülke gibi davranarak kendisini batmak üzere olan bir ülkeye dönüştürüyor" diye konuştu

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss'ın mali politikalarını eleştirerek bu politikalar sonucunda sterlinin-dolar paritesinin 1'in altına düşebileceği uyarısında bulunarak İngiltere'nin gelişmekte olan bir ülke gibi davrandığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss tarafından dile getirilen ekonomi politikalarını eleştiren Lawrence Summers, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, "Bunu söylemek beni çok üzüyor, ancak İngiltere gelişmekte olan bir ülke gibi davranarak kendisini batmak üzere olan bir ülkeye dönüştürüyor" diye konuştu. Summers yaptığı değerlendirmede, Brexit, İngiltere Merkez Bankası'nın gelişmelerin ne kadar gerisinde kaldığı ve şimdi izlenen maliye politikalarıyla birlikte, İngiltere’nin ekonomi politikalarının uzun zamandır herhangi bir büyük ülkenin izlediği en kötü makroekonomik politikalar olarak hatırlanacağını ifade etti.

Liz Truss hükümeti geçtiğimiz günlerde, 1972'den bu yana İngiltere için en radikal vergi indirimleri paketini hazırlayarak, ekonominin uzun vadeli potansiyelini artırmak amacıyla hem işçilere hem de şirketlere uygulanan vergilerde indirime gitmişti.

Ekonomistler, vergide indirim paketinin maliyetinin karşılanabilir olmamasından ve artan borçla ilgili endişeler nedeniyle bir döviz krizinin tetiklenmesinden dolayı endişeliler.

İngiltere ekonomisi ve izlenen mali politikaları değerlendiren Summers, "İzlenen politikalar sonunda Sterlin bir doların altına düşerse bu seni şaşırtmaz. Bu, İngiltere’de sürdürülen türden saf, iyi dilekler barındıran, arz yönlü ekonomi için doğru bir an değil" şeklinde konuştu.

"Güçlü dolara uyum sağlamak zorunda kalınacak"

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, dünyanın birçok bölgesinde enflasyonist baskılara katkı sağlayan ve ABD para birimi üzerinden borçlanmış kurumlar üzerindeki baskıyı artıran doların yükselişiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: "Bu, bir süre bizimle yaşayacak bir sorun olacak. Ülkeler çok güçlü bir ABD dolarına uyum sağlamak zorunda kalacaklar ve bu Mayıs döneminde ekonomilerin makroekonomik yönetimini zorlaştıracak.”

Summers, Fed konusunda çarşamba günü yapılan artışları onayladığını yineleyerek, Başkan Jerome Powell’ın enflasyonu dizginlemek için gerekli ilacın bir durgunluk içerdiğini kabul etmede giderek daha net hale geldiğini vurguladı.

İngiltere Merkez Bankası'ndan kritik karar! Son 14 yılın en yüksek seviyesi

İngiltere’de banknotlar neden değişiyor? Eski paralar ne olacak?

İngiltere enerji kriziyle karşı karşıya! 4 İngilizden 1'i ısınma maliyetlerini karşılayamıyor