26 / 06 / 2024

1 Temmuz 2024'ten sonra konut kiralarında kira bedeli artışı neye göre yapılacak?

1 Temmuz 2024'ten sonra konut kiralarında kira bedeli artışı neye göre yapılacak?

Avukat Umut Can Babayiğit, milyonlarca kiracının merak ettiği, 1 Temmuz 2024'ten sonra konut kiralarındaki kira bedeli artışının neye göre yapılacağını açıkladı. 



Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren yüzde 25 kira sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde kalkacak. Kiracılar kira artış bedellerinin neye göre yapılacağını merak ederken Avukat Umut Can Babayiğit sosyal medya hesabından kira artış bedellerinin neye göre yapılacağını açıkladı. İşte o paylaşım...

Avukat Umut Can Babayiğit, sosyal meyda hesabı X'ten kiralardaki yüzde 25 kira sınırlaması kalktıktan sonra kira artış bedellerinin nasıl olacağını açıkladı. 

Av. Umut Can Babayiğit @avumutcan;

KONUT KİRALARINDA YÜZDE 25 ARTIŞ SINIRI

11/6/2022 tarihinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na eklenen Geçici Madde 1 ile, #konut kiraları bakımından 11/6/2022 ila 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen #kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacağı, bu oranı geçecek şekilde yapılan anlaşmaların ise fazla miktar yönünden geçersiz sayılacağı öngörülmüştü.

Türk Borçlar Kanunu'nun Geçici Madde 1 hükmünde belirtilen tarihin (1/7/2023) sona ermesinden yaklaşık iki hafta sonra, 15/7/2023 tarihinde, Türk Borçlar Kanunu'na eklenen Geçici Madde 2 ile, bu düzenleme bir yıl daha uzatılmış, kanun geriye yürütülerek konut kiraları bakımından 2/7/2023 ila 1/7/2024 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacağı, bu oranı geçecek şekilde yapılan anlaşmaların ise fazla miktar yönünden geçersiz sayılacağı öngörülmüştür.

1 TEMMUZ 2024'TEN SONRA NE OLACAK?

Yukarıda bahsedilen düzenlemenin uzatılmaması ve bu konuda başka bir düzenleme yapılmaması hâlinde, 1/7/2024 tarihinden sonra konut kira bedellerindeki artış, Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre yapılacaktır. Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları, 11/6/2022 tarihinden önce konut kiraları bakımından uygulanmakta olan ve hâlen (çatılı) işyeri kiraları hakkında da uygulanmaya devam eden hükümlerdir.

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin olarak taraflar arasında bir anlaşma varsa Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin birinci fıkrası, böyle bir anlaşma yoksa ikinci fıkrası uygulanacaktır.

Birinci fıkraya göre, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacaktır. Bu oran, 2024 yılı Haziran ayı dönemi için %62,51'dir.

Bu konuda taraflarca bir anlaşma yapılmamışsa yeni kira bedeli, ikinci fıkraya göre, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla, kiralananın durumu göz önüne alınarak hâkim tarafından hakkaniyete göre belirlencek.

Sonuç Olarak;

Ev sahipleri, 1/7/2024 tarihinden sonra da kira bedellerini istedikleri şekilde artıramayacaklardır. 1/7/2024 tarihinden sonraki kira artışlarında, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, üst sınır olarak uygulanacaktır.

Düşük kira ödeyen kiracılar 'Devlet beni korur, mahkemeye ver beni, diyor!': Ev sahipleri tepkili!

Konutta balon sönüyor mu? Kira bedellerinde düşüş tam gaz! 

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

Geri Dön