26 / 06 / 2024

1 Temmuz'dan sonra kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? Kiracılar hemen bakın! 

1 Temmuz'dan sonra kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? Kiracılar hemen bakın! 

2022'de başlatılan konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulamasının 1 Temmuz'da bitmesi bekleniyor. Peki 1 Temmuz'dan kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o açıklama...



11 Haziran 2022 tarihinde konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirildi. Söz konusu uygulamanın 1 Temmuz itibarıyla sona ermesi bekleniyor. Durum böyle olunca, milyonlarca kiracı bundan sonraki süreçte neler olacağını merak ediyor. 

Habertürk'te yer alan habere göre; İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, konu ile ilgili merak edilen detayları açıkladı. 

Akdoğan, Temmuz ayında kalkması beklenen kirada yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklamasında "Sanki bu sınırlama kalkınca 2 Temmuz itibarıyla isteyen konut sahibi serbest piyasaya uygun bir şekilde istediği kadar zam yapabilir gibi bir algı ortaya çıkmaya başladı. Ancak bu doğru değil" diye konuştu. 

1 Temmuz dan sonra kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? Kiracılar hemen bakın! 

EV SAHİPLERİ İSTEDİKLERİ ORANDA MI ZAM YAPACAK?

Hakan Akdoğan, söz konusu açıklamasında "1 Temmuz itibarıyla bu uygulama sona ererse, bu düzenleme yapılmadan önce de olduğu gibi sadece Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE'nin son 12 aylık ortalaması kadar ancak zam uygulayabilecek. Peki, bu zammı ne zaman yapacaklar? Kira dönemi dolunca; bir takvim yılı döndüğü zaman ancak o zaman artış yapabilecekler" ifadelerine yer verdi. 

Bu durumda akıllara "Ev sahipleri, TÜFE'yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam uygulayabilir mi?" sorusu geliyor. Akdoğan, bu soruya verdiği yanıtta yasal olarak ev sahiplerinin böyle bir hakkı olmadığının altını çizdi. 

Hakan Akdoğan, "Yasal olarak kiracı Tüketici Fiyat Endeksi kadar zam yapıp gönderdiğinde ev sahibi farklı bir yasal uygulamada bulunamaz, evi tahliye etmesini isteyemez. Evi tahliye ettirebilmesi için haklı hukuki nedene ihtiyaç bulunuyor. 

Kiracılar eğer 5 senesini tamamlamadılarda ve bu uygulama devam etmiyor ise TÜFE'nin son 12 aylık tutarını, kira yenileme döneminde kiralarının üzerine ekleyip yolladıklarında gönderdiklerinde yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar" açıklamasında bulundu.

1 Temmuz dan sonra kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? Kiracılar hemen bakın! 

NİSAN'DA ENFLASYON NE OLDU? 

TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki senenin Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64  şeklinde oldu. 

1 Temmuz dan sonra kira zammı nasıl belirlenecek? Ev sahipleri istedikleri zammı yapabilir mi? Kiracılar hemen bakın! 

MAYIS 2024 İŞ YERİ KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon verilerini duyurmasıyla bu ay iş yerlerinde uygulanabilecek zam oranı da belli oldu. 

On iki aylık ortalamaya göre hesaplanan tavan zam oranı yüzde 59.64 olarak belirlendi. Mart 2024'te yüzde 57.50 olan oran, şubatta 55.91, ocakta ise 54.72 şeklinde açıklanmıştı. 

Temmuz 2024'ü işaret eden Altın kahini İslam Memiş'ten yeni açıklama geldi! Altın fiyatları ne olacak? 

Lütfü Türkkan'dan evini 5'inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınmasına tepki: Mülksüzleştirme olur!

Gayrimenkul fonlarıyla ilgili düzenleme konut satışlarını azaltır, yurt dışına yatırımı artırır


 


Geri Dön