1 TL'ler artık kullanılamayacak. Hepimizin cebinde var. Acil bakın
Sosyal medyada dolaşan bazı iddiaların gerçek olması vatandaşların dikkatini çekti. Yeni basılan 1 TL'lerdeki gramaj düşüklüğü nedeniyle paralar otomatlarda kullanılamadı. İlk olarak sosyal medyada dile getirilen bu iddiaların ardından gerçek olduğunu anlaşılmasıyla vatandaşlar yapılacak bir resmi açıklamayı beklemeye başladı
Darphanede yeni basılan demir paraların gramajında yapılan değişiklikler nedeniyle yeni demir paralar bazı yerlerde artık kullanılamıyor. İlk olarak sosyal medyada dile getirilen bu iddiaların ardından gerçek olduğunu anlaşılmasıyla vatandaşlar yapılacak bir resmi açıklamayı beklemeye başladı.
1 TL’lerin gramajlarında değişiklik yapıldı, 1 TL 8.2 gramdan 6.6 grama düşürüldü. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama geriledi. Aynı zamanda madeni paraların kalınlıkları da yarım milim inceldi.
Yeni üretilen 6.6 gram ağırlığındaki 1 TL ve 5.5 gram ağırlığındaki 50 Kuruşlar basılarak piyasaya sürüldü. Diğer madeni paralarla ilgili çalışmalar sürerken bazı 1 TL’lerin otomatlarda geçmeyeceği iddia edildi.
Sosyal medyada yer alan iddialarda yeni 1 TL’lerin içecek ve atıştırmalık otomatlarında geçmediği. Otomatların madeni paraların gramajları ve inceliklerini tanıyamadığı kaydedildi.
Durum böyle olursa otomat şirketlerinin gerek yazılım gerekse de donanımsal değişikliklere gitmesi gerekecek.
PARA BASMA YETKİSİ KİMDE?
Merkez Bankası; Türkiye’de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır. Bu yetkinin tamamen ve süresiz olarak Bankaya devredilme süreci şu şekilde gerçekleşmiştir:
- Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.
- 1715 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile banknot ihracı imtiyazı, 30 yıl boyunca yalnızca Merkez Bankasına verildi ve bitimine 5 yıl kala bu sürenin uzatılabileceği de hükme bağlandı.
- 27 Nisan 1955 tarih ve 6544 sayılı Kanunun 1’inci maddesi ile banka ihracı imtiyaz süresi, 1999 yılına kadar uzatıldı.
- 14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu.
- 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.