Genel

1 trilyon dolarlık pazarın kapısı Cibuti’yle aralanıyor!

Afrika'ya ihracatını son 10 yılda yaklaşık 4 kat artıran Türkiye'ye Cibuti'de tahsis edilen Türk Özel Ekonomi Bölgesi, Afrika pazarının Türk firmalarına açılmasında anahtar rolü üstlenecek.

İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu kapsamında 42 Afrika ülkesinden 2 bine yakın firma ile birçok anlaşmaya imza atıldı, Afrika pazarı açısından stratejik bir ülke olan Cibuti ile yapılan anlaşmalar da bölgede Türk firmalarının etkinliği açısından önem taşıyor. Cibuti'de Türkiye'ye tahsis edilen Özel Ekonomi Bölgesi, Türk firmalarının Afrika pazarına erişiminde stratejik üs özelliği taşıyacak.


1 TRİLYON $'LIK PAZAR 

Cibuti Özel Ekonomi Bölgesi, Türk ürünlerinin 12,8 milyon metrekarelik bir alanda 410 milyon nüfuslu ve yaklaşık 1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip Comesa Serbest Ticaret Alanı için de bir kapı olacak. Türkiye'den gelecek yatırımcılar için 99 yıllık süre için daha sonra genişletilebilecek şekilde 500 hektarlık araziden oluşan bölgede faaliyet gösterecek firmalara Cibuti tarafından vergisel teşvik ve muafiyetler de sağlanacak. Cibuti'deki diğer benzer bölgeler veya planlı yatırım alanlarında üçüncü ülkelere ve/veya işletmeci firma ve yatırımcılara sağlanan tüm avantajlar, teşvikler ve muafiyetler bu bölgedeki işletici firma ve yatırımcılara uygulanacak. Bölgenin üst ve altyapısı için gereken destek Cibuti tarafından verilecek.


İLK TÜRK FİRMASI 2017’DE 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Özel Ekonomi Bölgesinde 2017 yılı içerisinde Türk firmalarının faaliyete geçmesini hedefliyoruz” dedi. Zeybekci, "Türk ekonomisine fayda konusunda da bölge Doğu, Orta ve Güney Afrika hattında önemli bir giriş kapısı ve anahtar olacak. Buradaki ürünlerin Comesa coğrafyasında her türlü kısıtlamadan muaf bir şekilde dağıtılabilmesi son derece önemli" ifadelerini kullandı. 


Alan tamamen Türkiye’nin yönetiminde 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cibuti ziyareti kapsamında incelemelerde bulunduğu Türk Özel Ekonomi Bölgesi'nin çok farklı bir konseptte olacağını söyledi. Zeybekci, "Türkiye'ye ayrılan bölge, toplamda 5 bin dönümlük bir alan. Bölge, tamamen bizim yönetimimizde olacak. Bölge ülkelerine ulaşmak isteyen firmaların stoklama, montaj ve kısmi olarak üretimin de olacağı bir alan olarak hayata geçirilecek. Şu an itibarıyla önümüzde hukuki bir engel yok" diye konuştu. 


Güvenli kara ve demir yollarının merkezinde 

Bölge, 100 milyon nüfuslu Etiyopya pazarına ve Doğu Afrika'nın iç kesimlerine erişim imkanı sağlayan güvenli kara ve demiryolu bağlantılarına en yakın mesafede bulunuyor. Ayrıca Cibuti'nin yeni Genel Kargo Limanı'nın da hemen yanı başında yer alıyor. Bölgede, öncelikle montaj bazlı üretim ve lojistik merkezi olarak faaliyete geçirilmesi sonrasında ise üretim odaklı faaliyetlerin sürdürülmesi planlanıyor. 


10 yılda dört kat arttı

Zeybekci, depolama noktasında yaşanan sıkıntıların bu bölge sayesinde ortadan kalkacağını anlatarak, lojistik maliyeti açısından da büyük avantajlar sağlayacağına işaret etti. Afrika ile Türkiye'nin ticaret hacminin son 10 yılda 4 kata yakın arttığını anlatan Zeybekci, "Hedefimiz bunu ileriye taşımak. Afrika'nın anahtarı noktasında bulunan Cibuti'ye inanıyoruz" diye konuştu.


Akşam