Kent Haberleri

1. Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu Samsun'da gerçekleştirildi!

Türkiye’de ilk defa “1. Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu” Samsun’da gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Samsun Valisi İbrahim Şahin de katıldı...


Türkiye’de ilk defa “1. Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu” Samsun’da gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarının da katkılarıyla ilk kez gerçekleştirilen ve Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feriha Koç, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Ercan Yaşin, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.


Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Koordinatörü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Metin Eker, “Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu içerik, nitelik ve hedef açısından kentimiz ile karakterize olacak ve süreklilik gösterecek bir çalışma olarak uluslararası bir hüviyet kazanacak bir adımdır” dedi.

“FARKINDALIKLARIMIZIN FARKINA VARMA ZAMANI”

Aydınlık yarınlar için gençler için ve çocuklar için artık farkındalıkların farkına varma zamanının geldiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feriha Koç, “Kent yaşanmışlıklarıyla, yaşayacaklarıyla, umutları ve yarınları olan yatırımların bugünü aydınlatmasıdır. Aydınlık yarınlarımız için, gençlerimiz için, çocuklarımız için artık farkındalıklarımızın farkına varma zamanıdır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yerleşim alanların planlı ve düzenli oluşu toplumun sosyokültürel ve ekonomik yaşantısının aynasıdır. Kenti kent yapan iki faktör zaman içersinde geriye doğru giderek köklerimizi hissetmek ve buradan ileriye doğru uzanmaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Samsun’a gelişinde havaalanından şehir merkezine kadar olan kısmın güzelleştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Biz aslında 3 yıl önce şehrimizde yapmaya çalıştığımız işlerin çoğunun önünde veya yaptığımız işlerin çoğunun olumsuz olarak etkilendiğini gördüğümüz bir estetik problemi tespiti yaptık. Bunun içinde bina cephelerindeki görsellikler vardı. Büyük mega bordlar vardı. Bina cephelerine kaplanmış reklam görselleri vardı. Havaalanından şehre kadar adeta totem ormanı halindeydi. Cumhurbaşkanımızın her şehrimize gelişinde bana ‘Yusuf bey ne yap et, havaalanından şehre kadar olan bu görselleri, bu totem ormanını ve bu kötü yapılaşmayı, ana bulvara bakan görsel çirkinliği ortadan kaldır’ demesi bize bir şeyler yapmaya itti” şeklinde konuştu.


Sempozyumda güzel kararların alınacağına inandığını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu sempozyumda çok güzel şeyler konuşulacak. İnanıyorum, panelde çok güzel tartışmalar olacak. Güzel bildiriler ortaya konulacak. Bu bildirilerin sonucunda çok güzel bir ana fikir ortaya çıkacak. İnşallah bir daha ki sene biz bu sempozyumu sadece ulusal değil, uluslararası bir sempozyuma dönüştürmek gibi bir cesareti bugünkü sempozyumdan aldığımız cesaretle onu da yapmaya karar vereceğiz. Estetik meselesi bana göre, Türkiye’deki 30 büyükşehrin hepsinde de artık köy diye bir şey yok. Dolayısıyla kırsal kesim mimarisi de, kent merkez mimarisi de artık yerel yöneticilerin ve büyükşehir plancılarının derdi ve sorunu oldu. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Türkiye’de 25 milyon konut veya bağımsız bölüm olduğunu, bunların yüzde 80 itibariyle estetik kaygılar taşıyan, estetiği tartışılabilecek bağımsız bölümlerden oluştuğunu söylemişti. Ayrıca maalesef böyle bir eksikliğimizin olduğunu, bu eksikliği ortadan kaldırmamız gerektiğini ve bu görselliklerin, boyasız, sıvasız binaların ve çirkinliklerin Türkiye’ye yakışmadığını söylemişti” ifadelerini kullandı.

Gürcistan’ın Batum şehrindeki binaların estetiğe olan uyumunu anlatan Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “Sınır kapısından Türkiye’ye girdiğinizde sizi Mustafa Kemal Paşa ilçesi karşılıyor. İlçede şöyle bir bakıyorsunuz, sıvasız, boyasız, yarım kalmış inşaatlar var. Sanki bir deprem olmuşta orada, yeni inşaatlar yapılmaya başlanmış. Sanki 2-3 yıllık inşaat halinde bir ilçe görüyorsunuz. Estetik mahrumu ve estetik fakiri bir ilçe görüyorsunuz. Sonra bu tarafa doğru geldiğinizde de çok büyük bir fark yok. Bu insanı çok rahatsız eden bir sonuç ortaya koyuyor.”

BAŞKAN YILMAZ: “CEPHE GİYDİRMEDE İHALEYE GİRECEK MÜTEAHHİT YOK”

Samsun’da cephe giydirme ihalesine gidecek müteahhitleri bulamadıklarını ifade eden Başkan Yılmaz şunları kaydetti: “Şu estetik meselesini Türkiye halleder. Yani estetik meselesi, 100 bin dolarlık bir bina düşünün bunun dış cephesini bin dolarlık bir harcama ile estetik hale getirmek mümkün. Bunun için çok büyük para harcamaya da gerek yok. Samsun’da önümüzdeki süreç içerisinde bunu yoğun bir şekilde artan tempoda yapacağız. Çiftlik Caddesi’nden sonra yoğun bir şekilde Cumhuriyet Meydanı’na girdik. Bütün meydana bakan cephelerin hepsini giydiriyoruz. Burada bir sıkıntı yaşıyoruz. Cephe işi ile ilgili yeteri kadar müteahhit yok. Cephe işi yapan müteahhitlik sektörü henüz hazır değil. Cephe işi ile ilgili müteahhitlik sektörünün malzeme problemi olduğunu düşündüm ama malzeme sıkıntısının olmadığını söylediler ve bu işin karlı olmadığını belirttiler. Çıktığımız ihaleleri hemen gerçekleştiremiyoruz. Bu bizi sonuca götürmekte önümüzde güçlük olarak görüyoruz. Cumhuriyet Meydanı’ndan sonra Cumhuriyet Caddesini Canik ilçesindeki alışveriş merkezine kadar yapmak için ihale yaptık ve ihaleye kimse katılmadı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Bulvarı’ndan yine alışveriş merkezine kadar yapmak istedik yine onun ihalesine yeteri kadar katılım göremedik. İnşallah önümüzdeki günlerde bunları tekrarlayarak bunlara çözüm bulacağız.”

İnsanların şehri dönüştürürken, şehirlerin de insanları dönüştürdüğünü belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Bir şehir için alt yapı hizmetlerini üretmek, üst yapı hizmetlerini üretmek çok önemli ama asıl önemli olan o şehir için fikir üretmektir. Biz bugün bu şehir için fikir üretmek için buradayız. Bugün baktığımızda bize estetik gelen insanın güzel olma arayışından kaynaklanan bir bakış açısıdır. Bu arayış var. Hepimizin ruhunda arayışın içersindeyiz. İnsan şehri dönüştürürken, aslında şehirde insanı dönüştürür. Şehir dinamik bir yapıdır. Bu dinamizmi aslında şehrin bütün aktörleri birlikte belirlerler. Biz bundan 15 yıl önce iktidara geldiğimizde kent estetiğinden bahsetmek çok mümkün olmazdı. Çünkü şehirlerimizin çok temel sorunlarının derinleştiği bir ülke devralmıştık. Başta çok kıymetli yerel yöneticilerimiz olmak üzere el birliği ile önce şehirlerimizin sorunlarını çözerek işe başladık. Şehirlerimizi önce çevreleyen gecekondulardan arındırdık. Alt yapı sorunlarını çözdük. Bundan sonra da bizim de ‘ince işçilik’ diye adlandırdığımız bu dönemde estetik arayışının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Her şeyden önce kimlikli şehirlere, bunun için de kimlikli yapılara ihtiyacımız var. Her şehrin bir kimliği var. Onu da fiziksel mekan hissettiriyor” dedi.

Şu anda dünya nüfusunun yüzde 27’sinin kentlerde yaşadığını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları kaydetti: “2050 yılında bu yüzde 60’lara tırmanacak. Türkiye’de kent nüfusu yüzde 70’lere çıktı. Aslında bu hızlı hareketlilik bizi biraz sağlıksız yapılaşmaya da itti. Örneğin, tek katlı binaları, iki katlı binaları, adına villa demediğimiz mütevazi yerleri oluşturmamız gerekiyor. Çünkü biz şiir okuyoruz, roman okuyoruz ama onları o şehirde yaşayan insanları görerek yaşıyoruz. Eğer biz çok sağlıklı şehirler oluşturursak, çok daha güzel şiirler yazarız. Onun için kent estetiği anlamında bunlara da dokunmak gerekiyor.”

Konuşmaların ardından yine Sanat Merkezi içerisinde “Uluslararası Samsun Afis Yarışması”nın sergisi açıldı.




Samsun Büyükşehir Belediyesi