22 / 12 / 2024

1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkartılabilir mi?

1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkartılabilir mi?

Bir yıllık kira sözleşmesi imzalayan kiracılar, sözleşmenin tamamlanmasının ardından evden çıkarılıp çıkarılamayacağını merak ediyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkartılabilir mi? İşte detaylar...



Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesi, kira sözleşmesini, kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını ya da kullanmayla beraber ondan faydalanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme" olarak tanımlıyor. Bu tanım ile kira kontratı, artık ev sahibi ile kiracı arasında bir senet işlemi görüyor.

Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiracı arasındaki koşulların yanı sıra kiralanan mülk için genel şartları da belirliyor. Kira sözleşmesi hak sahibi ile kiracıyı bağladığı için sadece karşılıklı anlaşılarak feshedilebiliyor. Bu kapsamda bir yıllık kira sözleşmesi imzalayan kiracılar, sözleşmenin tamamlanmasının ardından evden çıkarılıp çıkarılamayacağını merak ediyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkartılabilir mi? İşte detaylar...

1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkartılabilir mi?

Sosyal medya hesabı X'ten konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Av. Mehmet Fatih Özer şu ifadeleri kullandı:

 

Kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılması, senenin sonunda kiracınızı çıkarabileceğiniz manasına gelmez. Kira kanunu nezdinde kabul edilen haklı bir sebebiniz yoksa kiracınızı 12 sene boyunca çıkaramazsınız. (1/4)

— Av. Mehmet Fatih Özer (@av_mfatihozer) November 20, 2023

 

1-) Kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılması, senenin sonunda kiracınızı çıkarabileceğiniz manasına gelmez. Kira kanunu nezdinde kabul edilen haklı bir sebebiniz yoksa kiracınızı 12 sene boyunca çıkaramazsınız. 

2-) İnsanlar ev kiraladıklarında/tuttuklarında çoğu zaman avukattan yardım almadan matbu bir kira sözleşmesi yaparlar. Bu sözleşmenin üzerinde yazan süre dolayısıyla her iki taraf da çoğunlukla yanılır. 

3-) Çünkü kira kanunumuz ev sahibine sözleşme süresi bittiğinde kiracıyı çıkarma hakkı vermez. Eğer haklı bir nedeniniz yoksa sözleşmeyi fesih imkanınınız bulunmamaktadır.

4-) Özetle; kira sözleşmesinin süresi bitti, çıkmak zorundasın zaten diyen ev sahiplerine kulak asmayın. Elbette anlayışlı olun, empati yapın, orta yolu bulmaya ve kavga gürültü olmadan anlaşmaya çalışın ancak haklarınızı da bilin.

5-) Ev sahibi hangi nedenlerle kiracısını tahliye edebilir? 

◾ İhtiyaç sebebiyle
 (Ev sahibinin veya yakınının ihtiyacı kabul edilir.)

◾ Bir kira döneminde 2 ihtar
(İhtarlar sonrasında kira bedeli ödense dahi tahliye edilebilir.)

◾ Tahliye taahhüdü 
(Tahliye taahhüdünde tarih sonradan yazılsa dahi geçerlidir.)

◾ Temerrüt
(30 gün süre verildi, ödemedi)

6-) Yeni ev sahibinin ihtiyacı sebebiyle
(Yeni ev sahibinin veya yakınının ihtiyacı kabul edilir.

◾ Sözleşmeye esaslı aykırılık

◾ 10 yıllık uzama süresinin sonunda

◾Taşınmazın esaslı onarımı, tadilatı nedeniyle

◾Kiracının aynı belde sınırları içerisinde bir dairesinin olması nedeniyle.

 
Prof. Dr. Hasan Sözbilir açıkladı: Türkiye'de faylar sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak!

Yapı ruhsatı verilen konut sayısı yüzde 35 arttı!


Geri Dön