Genel

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar ve ev sahiplerinin sahip olduğu birtakım haklar vardır. Özellikle kiracılar bir yıl sonunda kira sözleşmesine ne olacağını araştırıyor. İşte detaylar!Ev sahibi, evi kendisi kullanmak isterse veya oğluna, kızına, annesine, babasına vermek isterse yani birinci dereceden kan bağı bulunan kişilere vermesi durumu ortaya çıkarsa, kiracıyı evden çıkarabilir

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR BUNA DİKKAT!

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi, yani bu işlemi yerine getirebilmesi ancak ve ancak gerekçesi olması halinde yapılır. Ev sahibi, evi kendisi kullanmak isterse veya oğluna, kızına, annesine, babasına vermek isterse yani birinci dereceden kan bağı bulunan kişilere vermesi durumu ortaya çıkarsa, kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak kiracıyı tahliye edebilmek için bu durumu resmi bir şekilde belgelemek zorundadır.

 

Diğer yandan bu sebeplerden dolayı kiracıyı evden çıkaran bir ev sahibi, aynı evi 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremez. Eğer kiralar ise de kiracıya bir yıllık kira bedelini yani tazminatı ödemek zorunda kalır.

İşte kiracıların merak ettiği diğer detaylar…

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kiralama zamanının belli olduğu yani sözleşmesinin bitiş tarihinin belirtildiği kontrat çeşidin belirli süreli kira sözleşmesi adı verilir. Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı zaman 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur. Kira sözleşmesi bitse bile gayrimenkul sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edilemez. Ama kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunarak sözleşmeyi iptal edip, kiracının tahliyesini istenebilir.

Kiracı tahliye zamanı, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar. Kiracının gayrimenkul sahibine evi boşaltacağını belirttiği tarihe uyulması gerekir. Gayrimenkul sahibinin, bildirimde bulunduğu halde belirtilen sürede evi tahliye etmeyen kiracıdan 1 kira bedeli alma hakkı doğmaktadır.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Buna ek olarak da mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Ancak kiranın ödenmemesi halinde ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir.

HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tarla tapu satışı, hissedarlardan herhangi birine ya da yabancı birine gerçekleştirilebilir. Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak da satış işlemi yapılır. Ama önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekmektedir.