Genel

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar senelik yaptıkları, kira sözleşmesine dair bazı detayları merak etmektedir. İşte kira kontratına dair araştırılanlar!

EV SAHİBİ KİRACIYI İSTEDİĞİ GİBİ ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev malikinin, eve ihtiyacının meydana gelmesi, kiracının mülkte on senedir ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı nedenleri, olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilmektedir.

Peki “1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi, Ev sahibi kiracıyı hangi hallerde çıkarabilir?” İşte bu ve diğer soruların yanıtları…

KİRACI İLE EV SAHİBİ ARASINDA KİRA KONTRATI OLMAZSA NE OLUR?

Sözleşmesi bulunmayan kiracıyı ev sahibi çıkarabilir mi? sorusu sıkça sorulmaktadır. Kira sözleşmeleri kural olarak şekle bağlı bir sözleşme türü değildir. Bu bağlamda yapılan kira sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılmamış olması halinde onun geçerliliğini etkilemez.

EV SAHİBİ KİRACIYI HANGİ HALLERDE ÇIKARABİLİR?

Kiralanan konutta, kiracının esaslı bir tadilata ev sahibinden habersiz bir şekilde girişmesi veyahut yıkım yapması, kiralanan taşınmazlarda da uyuşturucu ticareti ya da fuhuş gibi yüz kızartıcı gibi eylemler tespit edilir ise tahliye talep edebilir. Usulüne uygun bir tahliye taahhüdünü elinde bulunduran ev maliki kiracıyı evden çıkartabilir.

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sürenin sonuna doğru kira sözleşme kendiliğinden uzar. Bundan dolayı kiralayan, kira sözleşmesinin süresinin bitimine dayanıp, tahliye talep edemez.

EV SAHİBİ KİRACIYI ZORLA EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev malikleri, sözleşme devam ettiği süre boyunca kiracıyı istediği zaman evden çıkaramaz. Haklı sebepler bulunuyor ise ilk önce kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilmiş olan kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.

25 KİRA ARTIŞI DÜZENLEMESİ UZATILACAK MI?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, temmuz ayında sonlanacak olan düzenlemenin uzatılacağını bildirildi. Konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli olduğunu vurgulayan Kurum, 7'nci aydan sonra bunu uzatacaklarını, piyasa kriterlerinin üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını dile getirdi.