15 / 05 / 2024

1 yıllık sözleşme yapan ev sahipleri dikkat! Sözleşme bitiminde...

1 yıllık sözleşme yapan ev sahipleri dikkat! Sözleşme bitiminde...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, Avukat Esat Özel'den de ev sahiplerini üzecek bir paylaşım geldi. İşte Avukat Esat Özel'in o paylaşımı ve paylaşıma gelen yorumlar...



Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler ve bitmek bilmeyen kavgalar son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, hem ev sahipleri hem de kiracılar yaşadıkları mağduriyetleri X hesapları üzerinden sık sık dile getiriyor.

Yüzde 25 kira artışı sınırı ev sahiplerinin elini kolunu bağlarken, pek çok ev sahibi de kiracılarını evden çıkartmak istiyor.

Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiren konular ile ilgili olarak yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Avukat Esat Özel resmi X hesabı https://twitter.com/turk_avukat üzerinden ev sahiplerini üzecek bir paylaşım yaptı.

Avukat Esat Özel yaptığı paylaşımda kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılmış olması, sene sonunda kiracının çıkarılabileceği anlamına gelmediğini belirterek, kira hukuku nezdinde haklı bir sebep olmaması durumunda kiracının 12 yıldan  (1+10+1) önce çıkarılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Avukat Esat Özel'in paylaşımı şu şekilde:

Kira sözleşmesinin 1 yıllık yapılmış olması, sene sonunda kiracının çıkarılabileceği anlamına gelmez. Kira hukuku nezdinde haklı bir sebep olmaması hâlinde kiracının 12 yıldan  (1+10+1) önce çıkarılması mümkün değildir. 

Zira sözleşme süresinin bitmesi, ev sahibine kiracıyı çıkarma hakkı vermez. Haklı bir nedenin olmaması hâlinde, kiracıyı tahliye etme imkânı bulunmamaktadır. (Tahliye taahhüdü varsa elbette ki çıkarılabilir.)

Genellikle ev kiraladıklarında/tuttuklarında çoğu zaman avukatta danışmadan matbu bir kira sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmenin üzerinde yazan süre sebebiyle her iki taraf da çoğunlukla yanılır. 

Kira sözleşmesinin bittiğini, evden çıkmak zorunda olduğunuzu söyleyen ev sahibinin söylediklerini dikkate almayınız. Elbette ki empati yapıp tartışmadan, orta yolu bulmaya çalışabilirsiniz ama haklarınızı göz önünde bulundurarak ve bilerek hareket ediniz.. 

Tahliye taahhüdünün olması hâlinde tahliye taahhüdü ile kiracının çıkarılması mümkündür.
(kira sözleşmesi ile aynı günde alınırsa geçersizdir.)

 

Avukat Esat Özel'in paylaşımına gelen yorumlar şu şekilde:

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan büyük İstanbul depremi tepkisi: İstanbul'da ha bugün ha yarın deprem olacak...

ING'den son 2 gün uyarısı geldi! Nisan 2024 emekli paketiyle hesaplara tam 18 bin TL yatıyor! 

Yüksek faiz konut kredilerini durma noktasına getirdi!


Geri Dön