24 / 06 / 2024

10 bin TL maaş alan emekliler hemen bakın! Emekli 2024 Temmuz zammında son dakika! Refah payı gelecek mi? 

10 bin TL maaş alan emekliler hemen bakın! Emekli 2024 Temmuz zammında son dakika! Refah payı gelecek mi? 

Memur ve emekli maaşlarındaki temmuz zammı için milyonlarca kişinin bekleyişi devam ediyor. Peki emekli 2024 Temmuz zammı ne kadar olacak?



Temmuz 2024 memur ve emekli maaşı zamları için Türkiye'nin ekonomi gündemini yakından takip eden milyonlarca vatandaşın gözü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkında.

2024 haziran ayı enflasyonuyla beraber milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranları belli olmuş olacak. Peki, temmuz ayı memur ve emekli zammında son durum ne? Emekliye refah payı gelecek mi?

2024 EMEKLİ TEMMUZ ZAMMINDA SON DURUM

Bu yılın Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileriyle beraber 5 aylık enflasyon farkı 22,72 şeklinde açıklandı. Böylece emekli vatandaşlar mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden garantiledi.

10 bin TL maaş alan emekliler hemen bakın! Emekli 2024 Temmuz zammında son dakika! Refah payı gelecek mi? 

Son yapılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 şeklinde hesaplandı.

Söz konusu bu hesaplamalar önümüzdeki Temmuz'da açıklanacak olan haziran ayı enflasyonuyla aynı doğrultuda gelirse eğer emeklilerin alacağı zam oranı, enflasyon farkına bağlı şekilde yüzde 25,46 olacak.

MEMUR TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklileri de bu yılın haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 zam hakkı elde etti. Memur ve memur emeklileri senenin ilk altı ayın toplu sözleşme ile yüzde 15 zam oranında almıştı. Toplu sözleşme gereği ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek.

Bu nedenle altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı şeklinde maaşlara yansıyacak.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMINDA OLASI SENARYOLAR

Emekli maaş zammı büyük oranda netlik kazansa da söz konusu artışın kime nasıl yapılacağı yönünde kafalar karışık durumda. Zam oranlarının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı pek çok kişi tarafından araştırılıyor. 

6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı normal koşullarda kök maaşlara  uygulanıyor. Kök maaşlar enflasyon ile artmasına rağmen eğer en düşük maaşın altında kalıyorsa, emekli en düşük emekli maaşını almış oluyor.

Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren bu kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamı taşıyor. 

10 bin TL maaş alan emekliler hemen bakın! Emekli 2024 Temmuz zammında son dakika! Refah payı gelecek mi? 

KÖK MAAŞLARA ZAM YAPILIRSA EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?

Ocak'ta kök maaşı 10 bin TL'nin altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin TL'de denkleştirilmişti. Söz konusu bu uygulamanın sürmesi ve en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde emekliler 12 bin 500 Türk Lirası şeklinde olacak.

EMEKLİYE REFAH PAYI GELİR Mİ?

Pek çok kişinin gündeminde yer alan konuyla ilgili olarak  gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" ifadelerini kullanmıştı.


5 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, Mayıs'ta enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 şeklinde açıklandı. Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak için yüzde 6,70, şubat için yüzde 4,53, mart için 3,16, nisan için 3,18 ve mayıs için de 3,37 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.

Böylelikle memur ve emeklileri maaş zammını ilgilendiren enflasyon metriği yüzde 22,72 şeklinde belirlendi.
 

Benzine 1 lira 45 kuruş, motorine 1 lira 65 kuruş zam geliyor! Sürücüler dikkat: Bu gece değişiyor!

Uzmanı uyardı: Kiraya vermek için konut yatırımı yapılmaz!

Konut sektöründeki düzenlemeler kaosu artıracak!


Geri Dön