Kent Haberleri

10 ilde binlerce bina yıkıldı! Kredi ile ev alanların durumu ne olacak? Depremzedeler dikkat!

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle binlerce bina yıkıldı. Bu binalar arasında kredi ile satılan konutlar da yer alıyor. Peki kredi ile konut alanlar ne yapacak? İşte ayrıntılar...  Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binlerce bina yıkıldı

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 şehirde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yaralarının sarılması için çalışmalar yoğun şekilde ve tam gaz devam ediyor. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binlerce bina yıkıldı. Yıkım yaşanan binlerce binanın arasında kredi ile satılan konutlar da yer alıyordu. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kredi ile konut alanların durumunun ne olacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İşte ayrıntılar...

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konu ile ilgili açıklamasına "Özellikle tabi gerek 7.7 gerekse 7.6’lık deprem sonrasında herkes vatandaşlara ne yapabilirizin peşinde. Öncelikle Elazığ, Mersin gibi illere göçler yaşanıyor. Birçok emlak işletmesi hizmet bedeli almadan evleri tahsis etmeye çalışıyor" ifadelerini kullanarak başladı. 

Birçok şehirde seferberlik ilan edilmiş durumda olduğunu da dile getiren Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bu vesile ile de evlerini ücretsiz kiraya verenlerle ilgili çalışmalar yapılıyor. Biz bile birçok ilde bu organizasyonları yaptık" şeklinde konuştu. 

Özelmacıklı, sık sık gündeme gelen konut fiyatları ile ilgili olarak da "Şu an için sahada bizim fahiş artışlarla ilgili gördüğümüz durum söz konusu değil" ifadelerine yer verdi. 

Devletin konut sahipleri için 5 bin lira, kiracılar içinse 2 bin lira yardım açıkladığına değinen Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Özellikle deprem sonrası yaşanabilir yerlerle ilgili çok sayıda avantaj ve alternatif oluşturulmuş durumdadır. Kredi Yurtlar Kurumu’nun 850 bine yakın kapasitesi depremzedelere açılmış durumda" açıklamasında bulundu. 

Aynı zamanda "Biz sahada bunun fahiş fiyata yönelik olduğunu tespit etmedik. Şunu belirtmek gerekir ki yaraların sarılması oldukça uzun vakit alacak" diye konuşan Özelmacıklı, yeni evlerin teslim edileceği süreye kadar çok fazla vatandaşın oturma ihtiyacı olacağını belirtti. 

Özelmacıklı, çadır kentler geçici çözümlerin kalıcı olması gerektiğinin altını çizdi ve "Bölgenin yüzde 50’si DASK’tan faydalanabilecek gibi gözüküyor. Hasar tespit çalışmaları yapılan depremzedeler bedel karşılığında en azından hasarlarını iade alabileceklerdir" açıklamasında bulundu. 

KREDİ İLE EV ALANLAR NE YAPACAK? 

Depremin ardından kredi ile ev alan vatandaşların durumu merak edilmeye başlandı. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı bu konu ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

"Bununla beraber kredi çekmiş olan vatandaşlar kredi çektikleri evler zaten DASK ve konut sigortası kapsamında olduğu için kredi ödemelerini yapmalarına gerek kalmayacak" diyen Özelmacıklı, ortaya çıkan mağduriyet kapsamında hem DASK hem eşya bedellerinin de sigorta sisteminden alabileceğini dile getirdi. 

Krediyle aldığı konut hasar gören vatandaşların bir kayıp yaşamayacağının altını çizen Özelmacıklı, "En azından maddi anlamda onları rahatlatacak bir durum var. Umarız ki yaralar hızlı sarılır şu an genel seferberlik var. İnsanlar evlerini bile herhangi bedel almadan depremzedelere açmış durumda" diye konuştu. 

Sahada fahiş yükselişlerle ilgili bir durum görmediklerini belirten Özelmacıklı, şimdiye kadar bir tespitlerinin olmadığını da aktardı. 

"Gerek devletin açıkladığı kira yardımları nedeniyle gerekse de vatandaşların farklı bölgelere göçü nedeniyle kiralık fiyatlarda belli bölgelerde artışlar yaşanabilir. Son dönemde depremden etkilenmeyen ve vatandaşların göç etmeye çalıştığı Elazığ gibi farklı iller bunlardan nasibini alabilir" ifadelerine yer veren Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu an kira bedellerinden çok öncelikli olanın vatandaşların başını sokacak bir yer yapmaları olduğunu söyledi. 

"Deprem çok büyük bir alan, aynı zamanda ülkemizin çok büyük bir kesimini etkiliyor. O nedenle burada yaşayan vatandaşlar sadece İstanbul, Ankara’ya gitmiyor olacaklar" açıklamasını yapan Özelmacıklı, geçici konutların 1 sene sonunda teslim edilmesi aşamasında  ister istemez kiralık fiyatlarda yükselişler olacağının altını çizdi. 

Özelmacıklı, vatandaşlara duyarlı olma çağrısında bulundu ve "Kirasını artırması nedeniyle ev sahibinin çıkardığı bir kişi şu an evi yıkılan ev sahibine ev sahipliği yapıyor. Ya da gene deprem sonrasında evinin kirasını artırmak isteyen mal sahibi ile yıkılan evin başında kiracı aynı sobada ısınıyorlar" ifadlerine yer verdi. 

Depremzedelere son dakika uyarısı! Tazminat davası açabilirsiniz! Hemen haklarınıza bakın!

Deprem fırsatçıları iş başında! O şehirde 5 milyonluk ev 20 milyona çıktı!

Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul'un hangi ilçeleri riskli?