Kent Haberleri

10 maddede TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesinde doğru bilinen yanlışlar!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çok konuşulan ve gündemden düşmeyen, TOKİ projelerine ilişkin Bir Bilene Sorduk için önemli açıklamalar yaptı. Memiş, TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesi kapsamında doğru bilinen yanlışları 10 madde ile anlattı. İşte İslam Memiş'in o açıklamaları...Tavsiyeleri geniş kitlelerce dikkate alınan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çok konuşulan ve gündemden düşmeyen, TOKİ projelerine ilişkin Bir Bilene Sorduk için önemli açıklamalar yaptı

Son günlerde sık sık gündeme gelen TOKİ 250 bin sosyal konut projesi ile ilgili detaylar her geçen gün ortaya çıkıyor. Tavsiyeleri geniş kitlelerce dikkate alınan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, çok konuşulan ve gündemden düşmeyen, TOKİ projelerine ilişkin Bir Bilene Sorduk için önemli açıklamalar yaptı. 

 

İslam Memiş, TOKİ 2022 projesi ile ilgili pek çok spekülasyonun altını çizdi ve doğru bilinen yanlışları da açıkladı. 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, konuyla ilgili açıklamasına "Merhaba arkadaşlar, bugün size sosyal konut projeleri ile alakalı yanlış bilinen doğruları anlatmaya çalışacağım veya ilk kez ev sahibi olmak isteyen vatandaşların sosyal konut projelerinden yararlanmaları mantıklı mı gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağım" ifadelerini kullanarak başladı ve emlak fiyatlarının her geçen yıl artışını sürdüreceğine dikkat çekti. 

Emlak ve kira fiyatlarının düşmesi gibi bir öngörüsü olmadığının altını çizen İslam Memiş, "Ancak sosyal medya hesaplarında yine emlak balonu var diye son 20 yıldır Türkiye’de bir haber akışı var ve her yıl düzenli olarak seçimden önce emlak balonu var emlak balonu var diye koca bir yıl bir 20 yılı geride bıraktık kıymetli arkadaşlar" şeklinde konuştu.

Peki TOKİ sosyal konut projelerinin doğru bilinen yanlışları neler? TOKİ sosyal konut projeleri mantıklı mı? İşte İslam Memiş'ten konuyla ilgili gelen son dakika açıklamaları... 

TOKİ PROJELERİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TOKİ'nin 2022 projeleriyle ilgili de doğru bilinen yanlışları aktardı. 

"İlk evim ve ilk iş yerim projesi kapsamında yine sosyal medya hesaplarından farklı düşünceler var. Efendim memur maaşlarına göre zamlı olacakmış, normalde şu kadar fiyat açıklıyorlar ama bu kadar olacakmış düşüncesi var" diyerek açıklamasına başlayan İslam Memiş, İstanbul çerçevesinde TOKİ ve KİPTAŞ olmak üzere 2 tür projeye değindi. 

TOKİ'nin sosyal konutlar üreten bir kurum olduğunu belirten İslam Memiş, "İnsanlara Türkiye’nin her bölgesinde sosyal konut projeleri üretiyor ve ciddi anlamda da bu tarafa bir rağbet var. Ama şu anda en son açıklanan sosyal konut projesi, TOKİ’nin sosyal konut projesine 250 bin rakamsal değerin karşısında beş milyon müracaatın bir hafta içerisinde geldiğini hep beraber gördük" diye konuştu ve burada yoğun bir talep olduğuna ancak üretimin ciddi anlamda az olduğunu belirtti. Memiş, TOKİ'nin her sene düzenli olarak borcunu erken kapatana yüzde 25 indirim fırsatı sunduğuna dikkat çekti.

1. Yanlış: İlk evim ilk iş yerim projesinde toplanan bu paralar iade edilmeyecek.

Doğru: Bu paralar iade edilecek. Kurada adı çıkmayan vatandaşlar kuradan beş gün sonra Ziraat Bankası şubesine giderek yatırdıkları başvuru ücretlerinin iadesini alabiliyor.

2. Yanlış: Arsası olanlar konuta başvuru yapamayacak. 

Doğru: Memiş açıklamasına, "Doğrusunu söylüyorum size, tam bağımsız ve tam hisseli olmadığı sürece başvurulabilir, tarla olması da engel teşkil etmez.

3. Yanlış: Hem konut hem arsa başvurusu yapabilir düşüncesi.

Doğru: Konut arsası vatandaşları kendi konutlarında istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan konuta başvurudan önce bir farkı yok.

Bir haneden konuta ya da arsaya başvuru yapılabileceğini dile getiren Memiş, diğer doğru bilinen yanlışları şu şekilde açıkladı:

4. Yanlış: 18 yaşını geçmiş iki kardeş TOKİ arsa projesine başvuramaz

Doğru: Konut arsası vatandaşların kendi konutlarını istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan konuda başvurudan bir farkı yok. Bir haneden ya konuta ya da konut arsasına başvuruda bulunulabilir.

5. Yanlış: Şehit yakınları ile gazilere de sınırlamalar var.

Doğru: Şehit ve gaziler için herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

6. Yanlış: TOKİ evlerinin inşaatı 2 seneden çok sürecek.

Doğru: Bugüne kadar tam 1 milyon 170 bin konut inşa eden TOKİ tecrübesi ile ilk temel Ekim ayında atılacak. İki yıl içerisinde anahtar teslimi yapılacak.

7. Yanlış: TOKİ taksitleri artacak ve ödemek zorlaşacak.

Doğru: TOKİ taksitlerinde memur maaş artışı tavan fiyattır. Bugüne kadar TOKİ taksitleri, memur maaş artışlarını hiçbir zaman geçmedi. Aksine, memur maaş artışının altında tutuldu. Bunun örnekleri geçmiş yıllarda mevcut. Son dört yılda TOKİ taksit artışı hep memur maaş artışının altında kalmıştır. Ayrıca TOKİ’nin yıllık indirim kampanyaları da vatandaşlara ödeme kolaylığı sunar.

8. Yanlış: TOKİ konutlarını yabancılar da satın alabilecek.

Doğru: TOKİ projelerine ilk başvuru şartı T.C. vatandaşı olmak. T.C. vatandaşı olmayan başvuru yapamaz. Yani ülkemizde yabancı insanlar eğer T.C. Vatandaşı kimliği almışsa, vatandaş olmuşsa hakkı var ama tamamını kapsamıyor.

9. Yanlış: TOKİ konutları yapılmadığı ya da geç yapıldığı için bugüne kadar TOKİ’ye 52 bin dava açıldı.

Doğru: Son 2 senede TOKİ’ye yalnızca bir dava açıldı. 

10. Yanlış: TOKİ’den alınan Sosyal konutlar başkasına satılabilir.

Doğru: TOKİ konutlarında borç bitmeden devir hakkı bulunuyor. 

SOSYAL KONUT PROJELERİNDE ALGISAL OPERASYON VAR MI?

"Bugüne kadar sosyal konut projelerinde her zaman bir algısal operasyon vardır. Bugüne kadar konut almayan, konut ihtiyacını gidermeyen her zaman pişman olmuştur" diyen İslam Memiş, yeni dünya düzenindeki gelişmelerden dolayı konut almanın ve konut ihtiyacının giderilmesinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

İslam Memiş, "Sosyal konut projeleri Türkiye’de gerçekten ucuz üretilen, gerçekten taksitle ucuz alınabilir projelerdir. Buna katılırsınız ya da katılmazsınız. Gerçek olan bir şey vardır, geçmiş tarihlere bakın" dedi ve geleceği de göz önünde bulundururak karar alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Memiş açıklamasını, "Umarım, bu projelere kayıt olan KİPTAŞ olsun TOKİ olsun umarım kayıt olan kuraya giren herkese çıkar. 5 milyon müracaattan bahsediyoruz ve devamı da geliyor. Çok zor bunlar tabii ki. Ama umarım en kısa zamanda sizinle konut hayaliniz gerçek olur" değerlendirmesinde bulunarak sonlandırdı. 

Peki konut fiyatları artacak mı? Kiralık ve satılık ev fiyatları düşer mi? İşte İslam Memiş'in konut sektörü ve fiyatlarla ilgili o açıklamaları...

KONUT FİYATLARI ARTACAK MI?

"Emlak piyasası, inşaat sektörü derken dolarla maliyeti olan bir sektörü konuşuyoruz. Dolarla maliyeti olan bir sektörü konuştuğumuz zaman, dolar kuru kurundaki düşüşler inşaat maliyetlerini düşürebilir. Soru şu: Türkiye’de dolar kurunun gerilediğini gördünüz mü?" diye konuşan İslam Memiş, kısa vadeli düşüşlerden bahsetmediğinin altını çizerek uzun vadedeki projelerden bahsettiğini belirtti.

 

"1,50 TL, 2,50 TL, 5 TL, 10 TL derken bugün 18.40 seviyesinde olan 1 dolar kuru ile inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. Türkiye güç alan bir ülke. Türkiye’de genç nüfus oranı oldukça fazla. Bu insanlar evleniyorlar ve her geçen gün ev ihtiyaçları olacak" diyen İslam Memiş, diğer önemli bir faktörün de boşanma oranları olduğunu dile getirdi. "Boşanma oranları artıyor. Onlar da sonuçta ayrı bir eve çıkacaklar, ayrı bir hayat yaşayacaklar ve inşaat maliyetleri, döviz maliyeti talepten kaynaklı doğal artışlar da zaten devam eder" dedi. 

"Geçen yıl sekiz 80 seviyesinde olan dolar kurunun şu anda 18.40 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Geçen yıl -farazi konuşuyorum- 1 milyon TL’ye satın aldığınız bir evin bu yıl 2 milyon TL olduğunu düşünün. İnsanlar diyor ki, fiyatları uçtu gitti" açıklamasında bulunan İslam Memiş, enflasyon karşısında alım gücünün azaldığına, paranın değerinin düştüğüne dikkat çekti. 

İslam Memiş 'Enflasyonist ortamlarda ne oluyor?' sorusunun yanıtını da verdi. Memiş konuyla ilgili olarak, "Malın değeri artıyor, paranın değeri düşüyor. İster istemez de insanlar kendi malının değerini durduğu yerde değer kazanmış gibi bir algıya sahip. Bu araç fiyatlarında da böyle. Kapısında duran, her gün kullandığı arabanın değerinin arttığını düşünüyor; arabasını değerlendiğini düşünüyor. Halbuki doğru olan şu: alım gücü azaldığı için, paranın değer kaybı oluştuğu için ister istemez insan malının durup dururken daha çok değerlendiğini düşünüyor" şeklinde konuştu. 

İnsanların bu fiyatlar düşecek, biz biraz daha biz beklemeyi tercih edelim gibi bir düşüncesi olduğunun altını çizen İslam Memiş, "Ben bu düşünceye asla katılan birisi değilim. Bakın, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranını tekrar bir baz puan yani bir puan daha düşürdü: yüzde 12.

Her ne kadar politika faizi düşse de soru şu: Bankaya gittiğiniz zaman o oranlarda konut kredisi kullanabiliyor musunuz?" dedi ve cevabın 'Hayır' olduğunu söyledi. İkincisinin ise, "Dilediğiniz kadar konut kredisi kullanabiliyor musunuz veya araç kredisi kullanabiliyor musunuz veya ihtiyaç kredisi kullanabiliyor musunuz?" olduğunu belirten Memiş, bu sorunun cevabının da 'Hayır' olduğunu dile getirdi. 

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTACAK

Muslukların sıkıştırıldığını ve herkesin dilediği kadar para ve kredi kullanamadığını dile getiren İslam Memiş, özellikle düşük faizli kredi kullanılamadığını aktardı. Memiş, "Siz bugün ev almadığınız örnek veriyorum, seneye bıraktınız bu işi. T.C. merkez Bankası’nın beklenti anketleri, Cumhurbaşkanlığı’nın çalışma ofisindeki dolar kuru beklenti anketleri nedir, 20 – 21 TL aralığında 1 $ kuru. Bugün dolar kuru ne kadar? 18,40 seviyesinde. Yani dolarda bir yükseliş öngörülüyor bugünkü ekonomik koşullarda böyle. Belki 21 değil 22 olur, 23 olur ama sonuçta bir yükseliş öngörüsü var. Bu ne anlama geliyor? İnşaat maliyetlerinin artacağını anlamına geliyor" açıklamasında bulundu. 

TALEPLE EMLAK FİYATLARI YENİDEN TIRMANACAK 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, inşaat maliyetlerinin artmasıyla yeniden fiyatların yükseleceğini belirterek, "Bir de şöyle bir düşünce var sosyal medya hesaplarında, bir konut kampanyası olacak; emlak sektörü ile alakalı, konut fiyatlarıyla alakalı bir kredi düzenlemesi olacak. Düşük faizli vatandaşlar gelip bankalardan kredi kullanabilecek" dedi. Memiş, bu durumda da seçimden dolayı muslukların açılabileceğini ancak bu kez talep sebebiyle emlak fiyatlarının yükseleceğini dile getirdi. 

Memiş, "En son Sayın Cumhurbaşkanı 0,99 oranında bir faiz oranı açıklamıştı. O akşam Sayın Cumhurbaşkanı kürsüde inmeden %25 civarında emlak fiyatlarının hep beraber arttığını gördük. Bu kararlar alınırsa yani faizlerde bir düzenleme yapılırsa, bu sefer talep karşısında tekrar emlak fiyatlarının yükseldiğini de hep beraber görmüş olacağız" açıklamasını yaptı ve olayın neresinden bakılırsa bakılsın emlak fiyatlarında düşüş görülmediğini aktardı. 

İnsanların bundan 50 sene önce müstakil evlerde oturduğunun altını çizen Memiş, bunun önce 3+1'lere, sonra 2+1'lere, ardından ise 1+1'lere dönüştüğünü söyledi. Memiş, "Bugünkü paramız 1 + 0 dairelere bile yetmiyor hale geldi" diye konuştu. 

Kaynak: https://www.birbilenesorduk.com/ekonomi/islam-memis-uyardi-toki-konusunda-dogru-bilinen-yanlislar-sosyal-konut-projeleri-mantikli-mi/

10 maddede TOKİ 2022 projesi hakkında doğru bilinen yanlışlar!

40 soruda TOKİ Sosyal Konut (ucuz konut) Projesi 2022!

30 soruda TOKİ İlk Evim projesi!

TOKİ 250 bin sosyal konutta il il ev fiyatları kaç lira? Hemen fiyatlara ve ödeme planına bakın!