10 şehirde 'Deprem Suçları Soruşturma Bürosu' kurulacak!
Adalet Bakanlığı tarafından depremden etkilenen şehirlerde Cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderilerek, yıkılan binalarla ilgili Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulması ve sorumlularla ilgili bazı tedbirlerin alınması istendi.Söz konusu bu yazıda, yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalar kapsamında Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülecek soruşturmalarda etkinliğin ve yeknesaklığın sağlanmasına dikkat çekildi
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından depremden etkilenen 10 şehrin Cumhuriyet başsavcılıklarına, 'Deprem Nedeniyle Yıkılan Binalarla İlgili Yapılacak Soruşturmalar' konulu bir yazı gönderildi. Söz konusu bu yazıda, yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalar kapsamında Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yürütülecek soruşturmalarda etkinliğin ve yeknesaklığın sağlanmasına dikkat çekildi. Çalışmalar kapsamında Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulması ve bu büroya bakacak savcılara başka bir iş verilmemesi talep edilerek, şu maddelere yer verildi:
-Yıkılan binalarda yaşamını yitiren ve yaralanan kişi sayısı gözetilerek Cumhuriyet başsavcılıklarında deprem sebebiyle işlenen suçlara yönelik Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulacak, münhasıran bu büroya bakmakla görevli bir Cumhuriyet başsavcı vekili ile yeteri kadar Cumhuriyet savcısı görevlendirilecek, görevlendirilen Cumhuriyet savcılarına da başkaca iş verilmeyecek.
-Deprem Suçları Soruşturma Bürolarında görev yapacak olan Cumhuriyet savcılarının kendi iç nöbet listeleri oluşturularak yalnızca bu büroya mahsus olmak üzere nöbet tutmaları sağlanacak.
-Yıkılan binaların müteahhit ve fenni mesul ile sürveyanlarının (fenni mesul vekilleri) ve diğer sorumluların tespitine çalışılacak, sorumlu olduğu tespit edilenler yönünden derhal gerekli soruşturma işlemler yapılacak, kaçma ve delil karatma ihtimaline binaen gerekli koruma tedbirleri de tereddütsüz alınacak.
-Kurtarma faaliyetleri gözetilerek delil toplama işlemleri de koordineli bir biçimde yürütülecek.
-Deliller doğru ve eksiksiz toplanacak, konuya dair rapor hazırlanması amacıyla uzman kişilerden meydana gelen bilirkişi heyeti oluşturulacak.
-Bilirkişi heyeti; mimar, jeoloji ve inşaat mühendisleri ile ilgilerine göre diğer uzmanlardan oluşturulacak.
-Cumhuriyet savcısı nezaretinde bilirkişiler eşliğinde olay yeri tespit işlemleri gerçekleştirilecek ve tutanağa bağlanacak.
-Yapı ruhsatı, yapı kullanım belgesi, mimari ve statik projelerin gecikmeksizin ilgili olan belediyelerden, yapı sahiplerinden ve yapı denetim firmasından temin edilerek bilirkişi heyetine tevdi edilecek.
-Bilirkişi heyetleri tarafından binalarda delil tespiti işlemleri gerçekleştirilirken numune alma ve analiz işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı laboratuvarlara yaptırılacak.
-Delil tespit işlemlerinde; binaya dair adres, tapu kaydı, yıkıldığı deprem, yapı türü, taşıyıcı sistem, yapı ruhsatı ya da yapı kullanım belgesi, varsa mimar ve betonarme statik proje bilgi ve belgelerin temin edilmesi, genel enkaz görüntüsü, kolon, kiriş, döşeme ve temel yapının video ve fotoğraflarının çekilmesi, yapılardan numune alınması sağlanacak.
-Aynı müteahhit tarafından inşa edilen sitede birden fazla yapı yıkılmış olması halinde işlemler tek bir soruşturma dosyası üzerinden yürütülecek.
Deprem bölgesi Gaziantep'te 17 bin 27 çadır ve 1522 konteyner kuruldu!
Deprem bölgesindeki her iki konuttan biri sigortalı!