29 / 04 / 2024

10 soruda 2017 emlak vergisi!

10 soruda 2017 emlak vergisi!

2017'de kimler emlak vergisi ödeyecek? Kimler vergi ödemelerinden muaf olacak? Bu sene emlak vergisine ne kadar zam geldi? İşte vergi mükellefleri için 10 soruda 2017 emlak vergisi..



2017 yılı emlak vergisi için ilk taksit ödeme dönemi 3 gün sonra başlıyor. Peki, 2017'de kimler ne kadar emlak vergisi ödeyecek? Kimler vergi ödemelerinden muaf olacak? Ödenmeyen emlak vergisi için ne kadar ceza uygulanacak? İşte vergi mükelleflerinin merak ettiği soru ve cevapları..


1. Emlak vergisini kimler ödeyecek?

Emlak vergisini gayrimenkulü olan herkes ödüyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bina (mesken ve işyeri), arsa ve arazi sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor. 


Emlak vergisini bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Mülkiyet tiplerine göre; bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


2. Emlak vergisi 2017 ne kadar ödenecek?

Emlak Vergisi Oranları 2017

Normal yöredeBüyükşehirde
MeskenBinde 1Binde 2
İşyeriBinde 2Binde 4
ArsaBinde 3Binde 6
AraziBinde 1Binde 2



Gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisi borcu, ilgili taşınmazın kayıtlı emlak değeri üzerinden kanunda belirtilen emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.  Kanunen emlak vergisi oranları Büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


2017 yılı için belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranı yüzde 3,83 olarak tespit edildi.


Hesaplama örneği 

10 soruda 2017 emlak vergisi!


* 2016 yılı emlak vergi değerine esas asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri (3+(3x4)) 206,16 TL


* 2017 yılına ait asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin hesabında uygulanacak artış oranı yüzde 3,83


* 2017 yılı emlak vergi değerine esas asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri (5+(5x6)) 213,01


* Arsanın yüz ölçümü 500 metrekare


* Arsanın 2017 yılı vergi değeri (7x8) 106 bin 505 TL


* Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri 106 bin TL.


** Emlak vergisi bedeli normak yörede 318 TL, büyükşehirde 636 TL.


3. 2017 Emlak vergisi ne zaman ödenecek?

Her sene iki eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi için 2017 yılı ödemeleri 1 Mart itibariyle başlayacak. Nisan ve Mayıs ayları da dahil olmak üzere ilk taksitler toplam 3 aylık bir süre içinde ödenecek.


Emlak vergisi için ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil edilecek. İsteyenler emlak vergisi borcunu ilk taksit döneminde tek seferde kapatabilecek.


Hafta içi mesai saatleri içerisinde ödenebilen emlak vergisi için kurumlar tahsilat için bazı hafta sonları da mesaiye kalabiliyor.


4. Emlak vergisi nereye ödenecek?

10 soruda 2017 emlak vergisi!

Emlak vergisi için ödemeler ilçe belediyesine yapılacak. İster belediyeye gidilerek tahsilat veznelerinde, ister internet ortamında e-belediye sistemi ile. 


Ancak günümüzde her belediye e-belediye sistemini kullanır vaziyette olmadığı için, sistemin önceden teyit edilmesi gerekiyor.


5. Emlak vergisinden kimler muaf olacak?

10 soruda 2017 emlak vergisi!

Emlak vergisinde geliri olmayan tek mesken sahiplerine muafiyet uygulanıyor. Kanunen, brüt 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen tek eve sahip geliri olmayan kimseler (ev hanımları, işsizler, gaziler, emekliler, engelliler) vergiden muaf olabiliyor.


Emlak vergisi muafiyeti için aranan koşullara sahip kimselerin bir dilekçe ile birlikte belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.


Emlak vergisinden muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergisini ödeyen kimseler, geriye dönük 5 yıllık emlak vergisini geri alabiliyor. Bunun için de yine bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor.


6. Emlak vergisi muafiyeti için ne gerekli olacak?

10 soruda 2017 emlak vergisi!

Emlak vergisi muafiyeti için gerekli olan belgeler kimlik ve dilekçe oluyor. 


Emlak vergisi muafiyet dilekçesi örneği!


Emlak vergisi iade dilekçe örneği!


7. Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi ne kadar?

Yeni inşa edilen binalardan "konut" alınması halinde mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. 


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


2017 emlak vergisi sorgulama işlemleri!


8. Kat irtifaklı evin emlak vergisi nasıl ödenir?

10 soruda 2017 emlak vergisi!

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor. 


Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev için mesken emlak vergisi oranları kullanılarak hesaplanan vergi ödeniyor.


9. Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapuda işyeri olarak kayıtlı evin emlak vergisi "işyeri" olarak ödeniyor. Tapuda cinsin mesken olarak değiştirilmesi halinde söz konusu bağımsız bölüm için mesken emlak vergisi ödenebiliyor.


Emlak vergisi beyannamesi örneği 2017!


10. Emlak vergisi ödenmezse cezası ne kadar?

Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her geciken ay için yüzde 1.40 oranında gecikme cezası uygulanıyor. Vergi borcu ödenmeden taşınmazın satış işlemi gerçekleşmiyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön