10 soruda gayrimenkul sertifikası!
Gayrimenkul sertifikası ile konutta yeni dönem başlıyor. Peki yeni sistem hakkında ne bilmeniz gerekiyor? İşte 10 soruda gayrimenkul sertifikası...
Gayrimenkul projesinin yatırımın başında küçük paylara bölünüp belli bir kısmının satın alınmasına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikası ile konutta yeni dönem başlıyor. İşte yeni sistem hakkında bilmeniz gerekenler...
Konut alımında yeni bir dönemi başlatan gayrimenkul sertifikası yatırımcılara yeni bir imkan sunuyor. Yeni sistem hakkında bilinmesi gerekenler...
1-) Gayrimenkul sertifikası nedir?
Gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım aracı. Başka bir deyişle evin tamamı yerine metrekare bazlı satın alınmasını sağlayan sistem.
2-)Gayrimenkul sertifikasının amacı nedir?
Bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen yatırımcıları yatırıma ortak etmek. Örneğin 300 bin liralık bir ev için parası olmayan ancak 15 bin liralık bir birikimini konut sektöründe değerlendirmek isteyenler sertifika alarak yatırım yapabiliyor.
3-)Gayrimenkul sertifikasını nasıl satın alacağım?
Bankanız vasıtasıyla talep toplama tarihlerinde (29-30-31 Mart) doğrudan alım yapılabilir.
4-)Sertifika alımı için ne kadarlık bütçe gerekli?
Dilediğiniz ve bütçeniz kadar sertifika alabilir, projeye ve yatırıma aldığınız payınız kadar ortak olabilirsiniz.
5-)Türkiye'nin her tarafından yatırım yapabilir miyim?
Evet. Ankara’dan, İzmir’den, Trabzon’dan, Diyarbakır’dan, nerede yaşıyorsanız oradan yatırım yapabilirsiniz.
6-)Sertifika ile nasıl ev alınır?
Projeden oturum amaçlı ev almak isteyen birinin 100 bin TL’lik birikimi olsun. Beğendiği dairenin ise 500 bin TL olduğunu varsayalım. Yatırımcı eksik kalan 400 bin TL’lik kısım için kredi kullanmak da, riske girmek de istemiyor. Yatırımcı elindeki 100 bin TL ile ilk gayrimenkul sertifikası alımını yaparak başlıyor. Borsadan sertifika almaya, seçtiği dairenin payını toplamaya devam ediyor. Proje teslimine kadar, yani 3 yıl boyunca, beğendiği dairenin baştan ilan edilen payını toplayarak beğendiği dairenin sahibi olabiliyor.
7-)Sertifika nasıl nakde dönüştürülür?
Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenlere, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alma sistemi getirildi. Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sıhhatli olmadığı yönünde SPK veya Borsa'nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.
8-)Sertifikayı satmak için proje sonunu beklemek zorunda mıyım?
Hayır, isterseniz aldıktan hemen sonra Borsa İstanbul'da satabilir, isterseniz proje teslimine kadar yani 3 yıl bekleyebilirsiniz.
9-)TOKİ garantörlüğü var mı?
TOKİ gayrimenkul sertfikasını ihraç eden sıfatını taşır. İnşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını garanti eder.
10-) Projenin gerçekleşmeme ihtimali olursa ne yapılabilir?
Projenin gerçekleşmemesi ihtimalini azaltmak ve sertifika sahiplerini korumak amacıyla yatırımcıların projenin geleceğiyle ilgili karar verici konumda olmalarına destek verildi. Bu durumda gayrimenkul sertifikalarını elinde bulunduran yatırımcıların Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel kurul toplantılarına benzer şekilde "gayrimenkul sertifikası sahipleri toplantısı" yaparak ya projenin devamına karar vermeleri ya da projenin satılarak ihraççıya henüz ödenmeyen paralarla birlikte projenin satışından elde edilen paraların sertifika sahiplerine ödenmesi yönünde karar alma imkânı getirildi.
NTV