Kentsel Dönüşüm

10 soruda Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi!

Okmeydanı’nı sağlıklı bir yaşam alanına dönüştürmek adına planlanan ve hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi kapsamında 50 yıllık mülkiyet sorunu çözüme kavuşuyor. İşte, 10 soruda Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi... 

Okmeydanı’nın, 13 Haziran 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi ile Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm için çalışmalar başladı. 

Okmeydanı'nda riskli alan olarak ilan edilen bölge 123,5 hektar büyüklüğünde olarak yaklaşık 4 milyon 250 bin metrekare inşaat yapılacak. 2 milyon 850 bin metrekaresinin iskan edilmesi öngörülen inşaat alanının 1 milyon 750 bin metrekaresi hak sahiplerine dağıtılacak.  Peki, Okmeydanı'nda son durum ne? İşte,10 soruda Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi...  

1-) Okmeydanı ne kadar alanı kapsıyor?

Okmeydanı toplam 200 hektar alan üzerine kurulu. Bu alanın 160 hektarı Beyoğlu ilçe sınırlarında bulunuyor.  Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Kulaksız, Piripaşa, Piyalepaşa mahaleleri Okmeydanı sınırları içerisinde bulunuyor. Okmeydanı Türkiye’deki birçok Anadolu şehrinden büyük bir nüfusa ev sahipliği yapıyor. 

2-) Okmeydanı'nda tapular ne zaman verilecek?

Bugün itibarıyla, mülk sahiplerinin hakları tescil edilmiş durumda. Hak Sahipliğine göre oluşturulan ada dağıtım cetvelleri vatandaşların bilgisine sunudlu ve tapu dağıtım işlemleri başladı. Vatandaşlar, paylarına düşen arsanın bedelini ödedikten sonra tapularını alabiliyorlar.  Okmeydanı’nda 26 bin bağımsız birim bulunuyor. 26 bin tapu hak sahiplerine dağıtılacak.

3-) Tapu bedeli olarak ne kadar ödeniyor?

Hak sahiplerinin tapu alabilmeleri için, belirlenen bedeli yatırmaları gerekiyor. Tapu bedeli 4706 sayılı kanunda yer alan, emlak beyan değerinin en az 2 katı olarak tespit edildi. Okmeydanı’ndaki emlak beyan değerleri taşınmazların bulunduğu sokağa göre değişiyor. 

4-) Kaç tapu düzenlendi?

Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi kapsamında bu zamana kadar 3 bin 687 adet tapu yeniden düzenlendi ve bin 35 tapu düzenlemesi işlemi halen devam ediyor. 

5-) Tapu için başvuru yapmayan mülk sahipleri ne olacak?

Okmeydanı mülkiyet meselesinde, vatandaşların büyük bir kısmı müracaat işlemlerini tamamladı. Müracaat yapmayan hak sahipleri, tapu haklarını kaybedecekler.

6-) Tapuların dağıtımından sonra Okmeydanı’nında ne olacak?

Vatandaşlar hak sahibi olduktan sonra, kendi insiyatifleriyle imar planına uygun olarak bu haklarını kullanabilecekler. Önümüzdeki 5 yıl içinde Okmeydanı’nda yepyeni bir Okmeydanı inşa edilecek. Yeni Okmeydanı'nda sosyal etkinlikler için mekanlar olacak. Kapalı ve açık spor alanları olacak. Açıkhava müzesi yapılacak. 

7-) Mülk sahiplerinin sorunları için bir çözüm merkezi kuruldu mu?

Fetihtepe Semt Konağı, tapular teslim edilinceye kadar bir çözüm merkezi olarak hizmet vermeye devam edecek. Takip eden dönemde yapılacak toplantılar da yine bu merkezde yapılacak. 

8-) Okmeydanı’nda deprem riski var mı?

Türkiye bir deprem ülkesi. İstanbul da deprem kuşağında bulunan bir metropol. Okmeydanı, deprem riskinin en yüksek olduğu semtlerimiz arasında bulunuyor. Burada bulunan binalar, mülkiyet probleminin de etkisiyle denetimsiz olarak inşa edildi. Bir çok binanın yaşı 50’nin üzerinde. 

9-) 1/1000 Öçlekli Uygulama İmar Planı tamamlandı mı?

1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlığı kapsamında vatandaşlar ile bir çok toplantı yapıldı. Okmeydanı'nda yoğun bir mesai ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarını tamamlandı. 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı da önce Beyoğlu Belediye Meclisi sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi ardından İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı.

10-) Beyoğlu Belediyesi, takip eden süreçte ne yapacak?

Beyoğlu Belediyesi, 50 yıllık bir mülkiyet problemini vatandaşlarla birlikte çözüme kavuşturdu. Okmeydanı’nın bundan sonraki yol haritası imar planı olarak belirtiliyor. 
 

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com