Emlak Terimleri

10 yıllık dükkan kiracıları çıkarılamayacak mı?

10 yıllık kiracı tahliyeleri, kiracı ve taşınmaz sahipleri arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Bunun üzerine hazırlanan yeni tasarıya göre 10 yıllık dükkan kiracıları çıkarılamayacak mı? İşte yanıtı..

10 yıllık dükkan kiracıları çıkarılamayacak mı?

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu madde 347'de yer alan 10 yıllık kiracı tahliyeleri, kiracı ve taşınmaz sahipleri arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor.


10 yıllık kiracısı olan taşınmaz sahiplerine verilen gerekçesiz tahliye hakkı ile, ya tahliyeler yapılıyor; ya da kiracı ile yeni bir kira bedeli belirleniyor.


Hal böyle olunca, konuyla ilgili olarak Meclis'e çok sayıda şikayet ulaştı. Bunun üzerine 10 yıllık kiracı tahliyeleri hakkında yasa teklifi hazırlandı. Peki, yeni tasarı gereğince 10 yıllık dükkan kiracıları çıkarılamayacak mı?


Hazırlanan yeni düzenlemeyle adreste markalaşmış işyerlerinin boşaltılamaması ve kiraların da keyfi olarak artırılamaması hedefleniyor.


Mevcut uygulama esasları şu şekilde sıralanıyor:

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



10 yıllık kiracı hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com