Emlak Terimleri

10 yıllık kiracının kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmelerinin yenilendiği her yıl kira bedeline zam yapılıyor. Peki, 10 yıllık kiracının kira artışı nasıl hesaplanır?Bu sözleşme her iki tarafın da hakkını koruyor

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların anlaşmalarına istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme her iki tarafın da hakkını koruyor. Sözleşmenin yenilendiği her yıl kira bedelinde kira artışı yapılıyor. Bu artış Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler doğrultusunda yapılıyor.

Uzun süreli kiralamalarda kiracıya yapılacak artış oranı merak ediliyor. Ev ya da işyerini 10 yıldır aynı kiracıya veren mal sahipleri zam yapabilecekleri üst sınırı araştırıyor. Peki, 10 yıllık kiracının kira artışı nasıl hesaplanır?

10 YILLIK KİRACININ KİRA ARTIŞI NASIL YAPILIR?

Kanunen kira bedeli, taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. 

Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
 

10 YILLIK KİRACININ TAHLİYESİ

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 

Kira gelir vergisi ne zaman ödenir 2022?

Tapu Kadastro teknik belge harçları 2022!

 

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?