Ekonomi

100 metrekare evin DASK sigortası ne kadar? En ucuz DASK kaç para?

DASK konusuna dair şu sıralarda pek çok soru sorulmaktadır. İşte onlardan bazıları ve merak edilen o yanıtlar!Kiracının sigorta hakkında herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmaz

DASK BEDELİNİ KİM ÖDER?

DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma halinde ev sahibinindir. Kiracının sigorta hakkında herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmaz.

DASK ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

DASK primi belli bir formüle göre hesaplanıyor. O da şudur; Teminat tutarı ya da tarife fiyatı denilebilir bu formüle. Teminat tutarının hesaplanmasında ise “yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyeti yani dairenin brüt metrekaresi” formül neticesinde net bir rakam ortaya çıkar.

Peki “100 metrekare evin DASK sigortası ne kadar? En ucuz DASK kaç para?” İşte bu ve benzeri soruların yanıtları…

100 METREKARE EVİN DASK SİGORTASI NE KADAR?

100 metrekare bir ev için deprem olması ile alınacak teminat 150 bin 800 lira olmaktadır. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutarın 354 lira olduğu belirtilmiştir.

EN UCUZ DASK KAÇ PARA?

Devletin zorunlu tuttuğu DASK sigortası deprem neticesinde meydana gelen yangın, patlama ve yer kaymasının sadece binada meydana getirdiği hasarları içine almaktadır. Bölgeye göre değişiklik gösteren DASK ücreti için metrekare bedeli burada önemli bir hususu oluşturmaktadır. Betonarme yapılar için belirlenen miktar 3.016 TL olurken, diğer yapılar için ise 2.080 TL olmaktadır.

DASK 1 YILLIK MI?

Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıl olduğunu belirtmekte fayda var. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekmektedir.

EV SAHİBİ DASK YAPTIRMAK ZORUNDA MI?

Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK, kiracı tarafından kendi adına yapılamıyor. Ancak kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatı ile ev sahibi adına yaptırabilir. Her halde tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödeme yapılır.

DASK ÖDEMELERİ NEREDEN YAPILIR?

Deprem sigortası primleri, Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan Zorunlu Deprem Sigortası tarife ve talimatları kapsamında belirlenir. Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK primi ödemesi de sigorta poliçesinin düzenlendiği sigorta şirketine yapılmaktadır.