Ekonomi

100 milyon dolara sattı 48 milyon dolara geri aldı

İstanbul Mecidiyeköy'deki Sapphire AVM eski sahibine geri döndü. Kiler Grubu borçları nedeniyle üç yıl önce 100 milyon dolara sattığı AVM'yi 48 milyon dolara geri almak üzere anlaşma imzaladı.

Sapphire Alışveriş Merkezi'nin sahibi olan Kiler Holding daha önce kamu bankası Halkbank'a olan borçları nedeniyle 100 milyon dolara Halkbankası'na sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi'ni 48 milyon dolara geri aldı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Kiler Holding, borcuna karşılık bir kısmını Halkbank’a sattığı Sapphire AVM’yi, “yarı fiyatına” geri aldığı belirtildi. Söz konusu AVM'ye Sayıştay raporunda, 2021 yılı için AVM için 78,9 milyon dolar değer biçildiği kaydedildi.

Kiler Holding’in, 2015'te borçları karşılığında Halk Bankası’na 100 milyon dolara sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi’ni 48 milyon dolara yeniden alması tartışma konusu oldu.

Cumhuriyet’te yer alan haberde, 2021’de Halkbank ile ilgili hazırlanan Sayıştay raporuna göre, ekspertiz değerinin 78,9 milyon dolar olduğu AVM’nin, emlak fiyatlarının patladığı bu dönemde değerinin çok daha altında satılması  “kamu bankası eliyle vurgun” olarak nitelendirildi.

SAYIŞTAY RAPORUNDA 78,9 MİLYON DOLAR

CHP Milletvekili Özgür Karabat, Sayıştay raporlarında 3 yıl öncesi satışa ilişkin bilgileri değerlendirerek yaptığı açıklamada, Halkbank'ın, toplam 247 bağımsız bölümden oluşan Sapphire’in öncelikle 147 birimini devraldığı daha sonra kalan 100 birimini de alarak 247 bağımsız bölümünün tamamına sahip olduğu ifade edildi. Üç yıl önce Sapphire AVM'nin 147 birimini 100 milyon dolara satan Vahit Kiler'in 3 yıl sonra 247 birimi 48 milyon dolara satın aldığına dikkat çeken CHP'li Karabat, "Neredeyse yarı yarıya ucuza satılması izaha muhtaçtır. Sayıştay raporunda bile 2021’de 78,9 milyon dolar ekspertiz değeri biçilmiştir. Bu ölçekte bir gayrimenkulün satışının 1 milyar TL’nin dahi altında kalmasının mantıklı bir açıklaması yoktur” ifadesini kullandı

KİLER GYO KAP''A AÇIKLAMA YAPTI

Kiler GYO Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin sahip olduğu İstanbul İli, Şişli İlçesi, Mecidiyeköy Mahallesinde kain "İstanbul Sapphire'' adıyla maruf Alışveriş Merkezi ve Seyir  Terası'na ait 146 adet gayrimenkulün Kiler GYO tarafından 760.000.000 TL'ye ve 101 adet gayrimenkulün de 145.000.000 TL'ye Ana Ortak Kiler Holding Grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından satın alınması için Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi imzalandığı ifade edildi.