Kent Haberleri

1000 kişi gece gündüz çalışıyor! Binaların röntgeni çekiliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Elazığ'da bulunan binaların röntgenini çekiyor. 93 bin bağımsız bölümün bulunduğu bölgede hasar tespit çalışmalarında yüzde 50 seviyesine ulaşıldı.

Sivrice'de yaşanan 6,8 büyüklüğüne sahip deprem sonrasında Elazığ'a verdiği hasarı ortaya çıkarmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından meydana getirilen ve bini aşkın kişinin çalıştığı ekipler, ara vermeden çalışıyor.

Anadolu Ajası'nda yer alan habere göre; 93 bin bağımsız bölümün bulunduğu bölgede hasar tespit çalışmalarında yüzde 50 seviyesine ulaşıldı ve elde edilen veriler Bakanlık tarafından hazırlanan haritaya göre belirleniyor.

Günlük olarak güncellenen haritada acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar, riskli ve rezerv yapı alanı, çadır kurulan bölgeler, konaklama yerleri ile dönüşüm yapılması planlanan mahalleler bulunuyor.

Hasar tespit çalışmaları tamamlanırken Elazığ'da 93 yıkık, 2 bin 42 ağır ve 1382 orta hasarlı bina ile 286 acil yıkılacak bina incelendi

Acil olarak yıkılması kararlaştırılan 286 binadan Elazığ ile Sivrice'de arasında okul ile caminin bulunduğu 54 yapı yıkılırken, diğer konutlarda yıkım çalışması sürüyor.

ELAZIĞ'A 4 BİN 350 KONUT

Depremden etkilenen Elazığ ve Malatya'da 6 bin 900 konut projesi uygulanacak. Bu projedeki konutların 4 bin 350'si Elazığ il merkezi ile Sivrice'de, 2 bin 550'si ise Malatya, Doğanyol, Kale ve Pütürge'de yapılacak.

DEPREMZEDELERE AYNİ YARDIM, HİBE VE KREDİ DESTEĞİ

Hasarın tespit edilmesiyle yıkık veya ağır hasarlı olduğu belirlenen bağımsız bölümde oturan ev sahiplerine 11 bin lira, kiracıya 5 bin lira, konutunun orta hasarlı olduğu belirlenen ev sahibine yapısını güçlendirmesi için 5 bin lirası hibe, kiracıya ise 2 bin 500 lirası hibe olmak üzere 27 bin lira faizsiz güçlendirme kredisi verilecek.

Az hasarlı olarak belirlenen bağımsız bölümler arasında yer alan fiilen ikamet edenlere AFAD hibe ödemesi, il ve ilçe merkezinde ikamet eden ve evlerindeki eşyaları çıkartamayanlara sosyal yardımlaşma vakfı tarafından 30 bin lira hibe, kırsal mahalle ve köylerde ikamet eden ve eşyalarını çıkartamayanlara da 5 bin lira hibe ödenecek.

FAİZSİZ KREDİ İMKANI

AFAD ayrıca ağır hasarlı konutlara 20 yıl vadeli, ilk 2 yıl ödemesiz ve 18 yıl eşit taksitle faizsiz, orta hasarlı konutlara 10 yıl vadeli, ilk 2 yıl ödemesiz ve 8 yıl eşit taksitle faizsiz geri ödeme fırsatı tanıyacak.

Riskli bina lazer tarayıcı cihaz ile anında tespit ediliyor!

6 milyon konut denetlendi!