25 / 07 / 2024

1000 TL'lik banknotlarla ilgili flaş gelişme

1000 TL'lik banknotlarla ilgili flaş gelişme

Enflasyonun artmasının ardından vatandaşların cebindeki para da eriyip gitmeye devam ediyordu. Uzun zamandan bu yana gündemde olan 1000 TL'lik banknotlarla ilgili ise flaş bir gelişme yaşandı.


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


Enflasyonun artmasıyla birlikte vatandaşın cebindeki para da her geçen gün eridi ve artık alım gücü çok düştü. Vatandaşlar genelde kart ile alışveriş yapmayı tercih ediyor ancak nakit paraya da ihtiyaç duyuluyor. 
İşte bu nedenle uzun zamandan bu yana 500 ve 1000 TL'lik banknotların piyasaya sürüleceği iddia ediliyordu. Konuyla ilgili ise flaş bir gelişme yaşandı. 

BASKIYA BAŞLANACAK İDDİASI 

Türkiye’de yaşanan enflasyon artışı devam ederken gözler Merkez Bankası’nda. Merkez Bankası başkanı Fatih Karahan‘ın yeni 500 TL ve 1000 TL’lik banknotlar ile ilgili talimat verdiği iddia edildi. Zaten Türkiye’de de yeni banknotların basılması için yoğun bir talep var. 2009 yılında piyasaya sürülen en büyük banknot 200 TL ile artık sadece 2,5 paket sigara almak mümkün. O nedenle piyasadaki banknotlar yeterli gelmiyor.
Merkez Bankası’ndan yeni not basımı ile ilgili yeni bir son dakika haberi geldi. İddiaya göre Merkez Bankası iki ay içinde düzenleyeceği bir toplantı ile yeni 500 TL ve 1000 TL’lik banknotları duyurmaya hazırlanıyor. Bu bank notlar piyasada da kolaylık anlamına gelecek. Vatandaşlar böylelikle kart kullanımından daha çok nakit para kullanmaya yönelebilecek.

ANCAK İDDİA DOĞRU ÇIKMADI

Fakat Merkez Bankası kaynaklarından aktarılan bilgiye göre bu bilginin doğru olmadığı ve şu anda bu yönde bir çalışma olmadığı ifade edildi. 
Yani 1000 TL'lik banknot gelişmesi bu sefer de gerçek dışı çıktı. 

DAHA ÖNCE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

 Para basımına karar verilirken nelere dikkat edildiğini anlatan Karahan, "Üst banknota ihtiyaç olup olmayacağı birçok faktöre bağlı. Finansal analizlere, teknik değerlendirmelere göre biz buna karar veriyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki küpür kompozisyonlarının değişimlerini dikkate alıyoruz. Bu yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç olursa gerekli adımları atacağız." dedi.

Şu anda en büyük kağıt para 200 TL ancak uzun zamandır 500 ve 1000 TL'lik banknotların basılacağı iddia ediliyordu. Bugün 2024'ün ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'a bu idia sorulmuştu. "500 TL ve 1.000 TL'lik banknot basılacak mı?" diye sorulan Karahan, verdiği cevapla yeni banknot basımına kapıyı kapatmamıştı ancak o günden bu yana böyle bir gelişme de olmadı. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön