Ekonomi

1+1 evler 10-15 bin, 2+1 evler 20-25 bin lira

İstanbul'da kiralık daire fiyatları İSTEBKoop Başkanını bile hayrete düşürdü. Başkan Ulvi Özcan yabancılara vatandaşlık karşılığı mülk satışının 1 milyon dolara yükseltilmesi ve bölgesel olarak sınırlandırılması hatta ertelenmesi gerektiğini söyledi. Hem şehre yakınlığı, hem işyerine yakınlığı, hem de toplu ulaşıma yakın olması itibarıyla Maslak’ı tercih ettim ve üç meslektaşımı aradım

İstanbul Emlak Brokerları Kulübü Kooperatifi (İSTEBKoop) Başkanı Ulvi Özcan Dünya Gazetesi'nin serbest kürsü köşesinde yayımlanan yazısında İstanbul artık inanılmaz hale gelen kiralarla ilgili olarak, "Geçtiğimiz günlerde Koç Üniversitesi’nde işe başlayan ODTÜ mezunu bir genç kız akrabam çalışacağı işyerine yakın bir kiralık konut araştırmak üzere benden yardım istedi. Hem şehre yakınlığı, hem işyerine yakınlığı, hem de toplu ulaşıma yakın olması itibarıyla Maslak’ı tercih ettim ve üç meslektaşımı aradım. Aldığım bir cevap hayrete düşürdü beni. 1+1 evler 10-15 bin lira, 2+1 evler 20-25 bin lira, bir de bu ücretlere aidat eklenecek. Bu ücreti kim ödüyor dediğimde aldığım cevap daha da can acıtıcıydı. “Ulvi bey bir yabancı için bu para 1.000-1.400 dolar genellikle de yabancılar kiralıyorlar...”

"1 milyon dolara çıkarılmalı"

Konut sektöründeki yüksek fiyatlar ve kiraların yabancılara mülk satışından kaynaklandığını belirten Özcan, yabancı satışları toplam satışların yüzde 3 ile 5 gibi bir oranda küçümsenmemesi gerektiğini kaydetti. "Ülkemize gelecek yabancıya önce oturum verilmeli, ülkeye/insanlığa katkıları dikkate alınarak vatandaşlık verilmelidir. Mülk satın alma konusunda da satın alma sınırı 1 (bir) milyon dolara çıkarılmalı, satış ve kiralama yapılacak bölgeler belirlenmelidir" ifadesini kullandı.

"Belirli bir süre ertelenmeli"

Alım satım yapılacak yerlerin sosyal konut tahsisini etkilememesi gerektiğini belirten Özcan, TOKİ, Hazine, Vakıf gibi kamu niteliğindeki kurumların arsalarından üretilen konutların belirlenecek bir süre boyunca yabancılara satılamaması gerektiğini aktardı. Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a konuyla ilgili bir rapor hazırladıklarını dile getirdi.  İSTEBKoop'un söz konusu raporunda, "Yabancıya satış konusunda oransal olarak her ne kadar çok yüksek oranlar olmadığı söylense de ; ‘’ekonomide yapışkanlık’’ prensibi gereği yabancıların yaptığı alım-satım ve kiralamalar piyasaları kendi vatandaşlarımız açısından oldukça negatif etkilemektedir"  ifadesine yer verildi.

Kanada'da yabancıya satışın benzer bir sürecin sonunda 2 yıl ertelenmesinin gündeme geldiğinin belirtildiği raporda ülkemizde de benzer bir uygulamanın yapılabileceğine işaret ediliyor. Raporda ayrıca ilk kez konut edineceklere harç ve vergi muafiyeti getirilmesi gerektiği, birden çok konutu olanlara ise ekstra vergi getirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

 

12 ay boyunca karşılıksız 1500 lira kira yardımı! İşte şartları

Kira bütçeleri ve en çok kiralık-satılık ev aranan ilçe belli oldu! Herkes oraya koşuyor

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!