Ekonomi

11 kentin yeniden inşası bakın kaç yıl sürecek? Uzman isim acı senaryoyu çizdi!

Kahramanmaraş merkezli depremleri değerlendiren acil durum planlaması ve yönetimi profesörü olan Prof. David Alexander, Türkiye'deki yeniden inşa çalışmalarının ne kadar süreceğini açıkladı. İşte detaylar!17'de 7

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde olan deprem toplamda 11 ili etkiledi. Suriye'den Ankara'ya kadar pek çok bölgede hissedilen depremden sonra artçı sarsıntılarda yaşandı. Prof. David Alexander, deprem bölgelerinin yeniden inşasına dair değerlendirmelerde bulundu.

İşte haberin ayrıntıları…

DEPREM TEHLİKESİ VE GÜVENLİK AÇIĞI

University College London'da acil durum planlaması ve yönetimi profesörü olan David Alexander, Kahramanmaraş merkezli depremlere dair önemli açıklamalar yaptı.

İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Prof. Alexander, doğal afetlerin sebep olduğu hasarın genellikle iki bileşene ayrılabileceğini vurguladı. Alexander, depremin kendisi) ve güvenlik açığı yani bir ülkedeki binaların durumu olarak belirtildi. Prof. Alexander, tehlikenin ya da Türkiye'nin depremlere karşı en savunmasız bölgelerinin iyi bilindiğini, güncellenen yönetmeliklerdeki şartnamelere göre tasarlanan binaların bu büyüklükteki sarsıntılara, depreme dayanabilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"CEHALET, İHMAL, YOLSUZLUK"

Gazete Oksijen'de yer alan habere bakıldığı zaman, The Telegraph muhabiri Matt Oliver, "Kurallar, yapıların çelik takviyeli beton, iyi dağıtılmış kolonlar ve kirişler içermesi gerektiğini belirtiyor. Ama depremde pek çok binanın çökmesi, bu şartların görünüşte ne kadar geniş çapta göz ardı edildiği ayan beyan gözüktü. Milyonlarca binaya geçmişe dönük af çıkarıldığı gibi, bazılarının modern standartlara uymadığında yerel yönetimler tarafından onaylandığı düşünülürken, kaçınılması gereken kusurlu inşaat teknikleri daha fazla kullanılıyor" yorumunda bulunan, Prof. Alexander, bu sonuçları, "Ortada cehalet, ihmal ve yolsuzluk var" diye konuştu.

Japonya ile Türkiye'yi kıyaslayan Oliver, "Bugün, oradaki birçok şehir sakini deprem olduğunda umursamayabilir" derken, kısa bir süre önce Japonya'da olduğunu dile getiren Alexander'ın "6,8 büyüklüğünde bir deprem olduğunda bir binanın altıncı katında bulunuyordum. Kafede oturan insanlar gazete okumayı bile bırakmadı. Bu neler yapabileceğinizin bir göstergesi" sözlerini de aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgede konutların bir yıl içinde son bulacağını açıklarken, Prof. Alexander, Türkiye'deki yeniden inşa çalışmalarının tamamlanmasının 25 yıl kadar sürebileceğini ifade etti.

Hasarsız ve az hasarlı bina ne demektir? Bir bina hasarsız ya da az hasarlı olarak tespit edilirse ne olur?

10 ilde TOKİ hareketi! Konutlarda fay hattı detayı gözlerden kaçmadı! İşte TOKİ Şanlıurfa, Hatay Maraş, Gaziantep....