Dekorasyon

110 yıllık tarihi Necip Paşa Konağı onarılacak

Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Sanat evi olarak kullanılan 110 yıllık tarihi Necip Paşa Konağı,Kültür Bakanlığı tarafından 400 bin TL ödenekle onarılacak

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, konağın Çanakkale'nin prestij binası olduğunu belirterek, bu tarihi eseri onararak, yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Haznedar, 1900 yılında yapılan ve kentin prestij binası olarak kabul edilen tarihi binanın onarım işlemine başlayacaklarını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a yaptıkları ziyarette konuyu bir dosya halinde sunduklarını anımsattı.

Bakan Günay'ın durumun ivedilikle çözülmesi için gerekli talimatları verdiğini ifade eden Haznedar, tarihi değeri kent ve kent halkı için büyük olan bu binanın yaşatılması için restore edileceğini belirtti.

Haznedar, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün binanın onarımı için 400 bin TL maliyet hesabı çıkardığını, Bakan Günay'ın talimatıyla ilk etapta 100 bin TL 'nin gönderilmesiyle çalışmaların başlayacağını kaydetti.

Konağın, Çanakkale'nin kültürel zenginliğini oluşturan en önemli yapılardan bir tanesi olduğunu kaydeden Haznedar, şunları söyledi: "Bu binanın geçmiş özelliğini tüm Çanakkaleliler biliyor. Çanakkale'nin prestij binalarından bir tanesi. Çok güzel bir yerde ve çok kaliteli mimariye sahip. Yılların tahribatı insanlar gibi binalarında eskimesine neden oluyor. Bu binada yılların aşındırıcı etkisine çok fazla karşı koyamadı. O da belli bir süreden sonra onarıma muhtaç hale geldi. Tabi daha öncede burada çalışan, bu bina için bakım yapmak isteyen bürokrat arkadaşlarımız olmuştur ancak gerçekleştirilememiş olabilir.

Şu an binanın geldiği nokta itibariyle bir onarımı hak ettiği gerçeğinden yola çıkarak biz bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'a bizzat sunduk. Binanın bütün yönlerini bir dosya halinde kendisine anlattık.

Sayın Bakan ise bu durumu incelediğinde olayın vahametini gördü. Binanın acilen onarılması için Döner Sermayeler ve İşletmeler Genel Müdürlüğümüze talimat verdi. Zaten binanın onarılması için İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yaklaşık maliyet çıkarmıştı. 400 bin TL civarında bir onarım keşfi vardı. Sayın Bakan
geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaretimizde 'hemen bu işe başlayın, ilk etapta 100 bin TL ödenek ayırıyoruz, sonraki süreçte parça parça 400 bin TL'ye tamamlayacağız' şeklinde talimat verdi."
Haznedar, onarım için gerekli yazışmaların devam ettiğini, 100 bin TL'lik ilk ödeneğin gelmesiyle birlikte onarım ihalesinin uygulamaya konulacağını sözlerine ekledi.

NECİP PAŞA KONAĞI
Arsası 1884 yılında alınan, daha önce bağ evi şeklinde kullanılan ve yapımına 1900 yılında yapımına başlan konak, 5 yıllık sürede tamamlanıp bu günkü şeklini aldı. Daha önce "Eski İngiliz Konağı", "Madam Hettie'nin Evi" olarak bilinen binanın, Osmanlı Devleti döneminde Bahrisefit Boğazı Topçu Livası Necip Paşa'ya ait olduğu belirlendi. Kesin yazılmış tapu kaydı bulunmayan binanın yapılış üslubu incelendiğinde, 19. yüzyıl başı mimarisinin kullanıldığı görülüyor..

1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından eski eser kapsamına alınan bina, 1977 yılında değerlendirilmek üzere Çanakkale Belediyesi'ne bırakıldı. Bakanlık aldığı karar sonucunda binayı 1988 yılında Devlet Güzel Sanatlar Galerisine tahsis ederek restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarını tamamlayıp Çanakkale Savaşları'nın 75. yıl dönümü olan 18 Mart 1990 günü hizmete açtı.

Bugün Kayserili Ahmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan bina halen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ve Sanat Evi olarak kullanılmakta.
A.A