Eğitim

12 ilde çocuk koruma merkezleri hayata geçirilecek

İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde çocuk koruma merkezleri hayata geçirilecek

Cinsel ya da duygusal saldırıya uğrayan çocukları, kurum kurum dolaştırarak mağdur eden sistem, işlemleri tek çatı altında toplayan `koruma merkezi' sayesinde tarih olacak

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), istismara uğrayan çocukların kurumlar arasında gezdirilerek daha da mağdur edilmesinin önüne geçecek bir projeye imza attı. `Önce Çocuklar Projesi' kapsamında İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana'nın da aralarında bulunduğu 12 ilde çocuk koruma merkezleri hayata geçirilecek. Merkezler tüm bürokratik işlemlerin bir çatı altında toplanmasını sağlayacak.

PSİKOLOJİYİ BOZAN UYGULAMA

Üniversite bünyesinde kurulacak merkezler, çocuk istismarında ilk müdahalenin yapılması, delillerin toplanması ve adli sürecin başlatılmasının tek çatı altında yapıldığı bir sistemi sağlayacak. Mevcut uygulamada, polisteki ifade sonrası sosyal hizmetlere devredilen çocuklar, oradan hastaneye, ardından da adli tıpta kontrole, en son da savcılığa götürülüyordu. Yeni sistemde kolluk kuvvetlerinin teslim aldığı çocuklar, söz konusu merkeze getirilecek.

SAVCILIK İŞLEMLERİNİ DE KAPSIYOR

Merkezde pediatrist, psikolog, gerekirse jinekolog ve adli tıp uzmanı görev yapabilecek. Sistem, savcının da merkezde emniyetle birlikte sorgulama yapması, hatta soruşturma başlatması gibi bir format da içeriyor. Projenin ulusal danışmanı 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Pskiyatrisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Taner Güvenir "Çocukların yeni travmalara uğramaları engellenecek. Kararlar daha ivedi olarak alınabilecek'' dedi.

Şiddet araştırmasından çıkan korkunç bilanço

Meclis'te kurulan Kayıp Çocuklar Komisyonu'na önceki gün istismarla ilgili çarpıcı bir rapor sunuldu. Komisyona bilgi veren Ankara Üniversitesi Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Betül Ulukol, çocukluğunda cinsel istismara uğrayanların oranının yüzde 10 ile yüzde 44 arasında çıktığını belirtti. En düşük olan yüzde 10 oranı üzerinden bile hesaplansa, Ankara'da bu durumda 150 bin çocuk olduğu gerçeğinin ortaya çıktığını belirten Prof. Ulukol "Toplumun bu konudaki farkındalığını artırmadan, mağdur çocuklarla ilgili adım atabilmemiz mümkün değil" dedi. İstismarın `öğrenilebilen bir şey' olduğunu belirten Ulukol, internetin kontrolsüzlüğünün son derece riskli olduğunu dile getirdi.
Star/Nevin Bilgin