Emlak Terimleri

12 maddede imar barışına giren aykırılıklar!

İmar barışı uygulaması ile imar mevzuatına aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Başvurular e-devlet üzerinden alınıyor. Peki, hangi aykırılıklar için imar barışına başvurulabilir? İşte 12 maddede imar barışına giren aykırılıklar..

8 Haziran'da başvuruların alınmaya başlandığı imar barışı uygulaması ile imar mevzuatına aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Başvurusu onaylanan ve yapı kayıt belgesi alınan yapılara su, elektrik ve doğalgaz abonelikleri bağlanabileceği gibi, yıkım ve para cezalarından da vazgeçiliyor. 

Ayrıca yeniden proje çizilmesi ve tüm kat maliklerinin de onayının alınması halinde kat mülkiyeti tesis edilerek tapunun alınması da mümkün oluyor.

İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden alınıyor. İsteyenler e-devlet şifresi ile online bir şekilde başvurabiliyor, isteyenler Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara giderek başvurularını tamamlayabiliyor.

Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapılar vb. yapılar için imar barışına başvurulabiliyor. İmar barışı başvuru sırasında imara aykırılığın tarif edilmesi isteniyor.  

İmar barışına giren aykırılıklar

1- Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması,

2- Yapı kullanma izin belgesi alınmamış olması, 

3- Bina oturum ölçülerinde büyüme, 

4- Bina dış cephesinde projesine aykırı değişiklikler,
 
5- Sığınak veya otoparkın yapılmaması / farklı amaçlarla kullanılması, 

6- Bina girişinin farklı yerden yapılması, 

7- Asansörün projesine uygun biçimde yapılmaması,
 
8- Ortak kullanım alanlarının bağımsız bölümlere dahil edilmesi gibi aykırılıklar, 

9- Konutun ticari kullanıma yada ticari kullanımın konuta dönüştürülmesi, 

10- Bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, 

11- Balkon/teras kapatılması, 

12- Islak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar.

İmar barışına 31 Ekim 2018 tarihine kadar müracaat edilebiliyor. Başvurular aykırılığa göre, bir yapının tamamı için yapılabileceği gibi, yapıda yer alan tek bir bağımsız bölüm için de yapılabileceğinden; öncelikle bu iki durumdan hangisi için başvuru yapılacağını belirlenmesi gerekiyor. 

Yapının ruhsatı ve/veya yapı kullanma izni belgesi olup olmadığı; varsa bir bağımsız bölümde yada yapının ruhsatı ve eki projesine aykırı biçimde yapılan imalatlar; yapıya ait yapı kullanma izin belgesi varsa, projesine aykırı biçimde yapılan imalatların neler olduğunun tespit edilmesi ve bu doğrultuda başvurunun sağlanması gerekiyor.

İmar barışından faydalanamayan yapılar

1- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar,

2- Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar,

3- 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.


İmar barışı cins değişikliği ücreti 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com