12 yılda 42 bin proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi!
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporları ile ilgili veriler açıklandı. Rapora göre son 12 yılda 3 bin proje için olumlu, 42 bin proje için bu raporun gerekli olmadığı kararı verildi.
3. Boğaz Köprüsü için 'ÇED raporuna ihtiyaç yoktur' kararını Anayasa Mahkemesi iptal etmesine rağmen, köprü inşasının devam etmesi tartışmaya yol açmıştı.
Ekonomik politikalar karşısında çevre değerlerini korumak maksadıyla hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarıyla ilgili veriler açıklandı. 2014’te 354 proje için ‘ÇED olumlu’, 3 bin 126 proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Son 12 yılda ise 3 bin proje için olumlu, 42 bin proje için bu raporun gerekli olmadığı ifade edildi.
3. havalimanıyla alevlenen ve en son Soma Yırca’da tartışılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarıyla ilgili veriler açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin bütçe konuşmasındaki açıklamasına göre son 12 yılda 3 bin proje için olumlu, 42 bin proje için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Yeri uygun bulunmayan ve iade edilen ÇED dosyalarının oranı ise yüzde 15,8 oldu.
Güllüce, bakanlığının 2015 bütçe görüşmelerinde 2014 yılında (31 Ekim 2014 tarihi itibarıyla) turizm ve konut, petrol ve madencilik, atık ve kimya, ulaşım ve kıyı, tarım ve gıda, enerji ve sanayi yatırımlarına ilişkin toplam 354 proje için ‘ÇED olumlu’, 3 bin 126 proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini söyledi. Bakanlığa yapılan her ÇED başvurusunun olumlu sonuçlanmadığını dile getiren Güllüce, değerlendirme sürecinde tüm çevresel hususlar ve mevzuatın dikkate alındığını, yeri uygun bulunmayan ve mevzuata aykırı olan ÇED dosyalarının ise iade edildiğini kaydetti. Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını da cevaplayan Güllüce’nin verdiği bilgiye göre ÇED olumlu ve ÇED gerekli değildir kararlarının A sınıfı ve B sınıfı ÇED olumlu olarak değiştirilmesine yönelik çalışma yürütülüyor. Projelerde A sınıfı ÇED olumlu kararını bakanlık, B sınıfı ÇED olumlu kararını valilikler verecek. Güllüce, valiliklerin ÇED gerekli değildir kararı vermesiyle ilgili tartışmalarla ilgili de Ankara dışındaki icraatların sorumlusunun valiler olduğunu söyledi. Güllüce, Taşyapı İnşaat şirketine pazarlık usulüyle, Bağdat Caddesi’nde 45 bin metrekare arsa verilmesine ilişkili bir soru üzerine, “Benim bilmediğim bir konu. O bir ihale hatasıdır.” cevabını verdi. Güllüce, başka bir soruyla ilgili de, “Parsel bazında İller Bankası’nın mevcudiyetini bilmeyen bir bakanım. Eğer bu eksiklikse evet.” dedi.
Güllüce, Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi sisteminin devreye alınması ile ÇED süreci içerisinde yer alan tüm süreçlerin elektronik sistem üzerinden gerçekleştirilmesi ve ayrıca başvurunun yapıldığı andan itibaren; süreçlerin online takibi ve izlenebilmesi için yönetmelik ile yazılım arasındaki entegrasyonun sağlanması amacıyla ÇED yönetmeliğinin revize edildiğini ifade etti. Halen ÇED sürecinin elektronik ortamda yürütülmekte olduğunu ve sonuçlandırıldığını söyledi. ÇED kararı verilen projelerin, izleme-kontrol ve denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra birimleri tarafından yapılıyor. Mevzuata aykırılık veya ihlalin tespiti durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılan yönetmelikler kapsamında yaptırımlar uygulanıyor.
Bakan Güllüce, daha etkin denetim için 2013’te tam donanımlı 40 adet çevre denetim aracı alımı yapılarak 2014 yılında dağıtımının gerçekleştirildiğini söyledi. 2014’ün sonuna kadar da 41 araç alımı daha gerçekleştirilerek il müdürlüklerinin kullanımına verilecek.
Zaman Gazetesi