06 / 05 / 2024

 12.5 milyon aracın üretimini etkileyen çip krizinde sona gelindi!

 12.5 milyon aracın üretimini etkileyen çip krizinde sona gelindi!

Pandeminin ardından ses getiren çip krizi otomotiv üreticilerini isyan ettirdi. Yaklaşık 12,5 milyon aracın üretimini etkileyen çip krizinde sona gelindi. 



Hemen hemen tamamı Çin ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinde bulunan çip üreticileri, pandemi döneminde uygulanan sıkı karantina önlemlerinden dolayı üretimde aksaklıklar yaşadı.

2020 yılında araç başına 500 dolar olan çip maliyetinin 2028 yılında 1400 dolara (37 bin TL) kadar çıkabileceğini belirtiyor. Çip krizi nedeniyle 2021 yılında 12,5 milyon araç üretilemezken, yayımlanan son raporlara göre çip krizinin artık sonuna geldiğini ortaya koyuyor.

 12.5 milyon aracın üretimini etkileyen çip krizinde sona gelindi!
2023 YILINDA 524 BİN ARACI ETKİLEDİ

Otomotiv analiz şirketi S&P Global Mobility tarafından yayımlanan rapora göre 2021 yılında dünya genelinde 9.5 milyon adetten fazla, 2022 yılında ise 3 milyon adedin üzerinde aracın üretilememesine neden olan çip krizi, ocak-haziran 2023 döneminde sadece 524 bin adedi aracı etkiledi.

86 MİLYON ARAÇ ÜRETİMİ BEKLENİYOR!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan S&P Global Mobility Küresel Hafif Araç Üretimi İcra Direktörü Mark Fulthorpe, 2023 yılında 86 milyon adet seviysine ulaşacağını öngörüyor. Konu ile ilgili  “Artık otomotiv endüstrisinin kısıtlı bir arza uyum sağladığı ve sonuç olarak önemli bir aksamadan etkilenme olasılığının çok daha düşük olduğu bir konumdayız diyebiliriz. Mevcut çip tedarik seviyeleriyle, her çeyrekte 22 milyon adet küresel hafif araç üretiminin desteklenebileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

 12.5 milyon aracın üretimini etkileyen çip krizinde sona gelindi!

ÇİP MALİYETİ 3 KATINA ÇIKACAK!

Otomotivde çip sorunları azalmış olsa da çipe olan talep gittikçe yükseliyor.  Çünkü, yeni nesil araçlardaki bilgi-eğlence, gelişmiş güvenlik, otonom sürüş gibi sistemler daha karmaşık bir yapı sunuyor ve çok sayıda yeni çipe ihtiyaç duyuluyor.

Şu anda bir otomobilde 1000’in üzerinde çip bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda bu miktarın 10 kat artacağı tahmin ediliyor.

S&P Global Mobility analisti Phil Amsrud, araçlara takılan çiplerin maliyetinin 2020 yılında otomobil başına ortalama 500 Dolar olduğunu, ancak 2028 yılında otomobil başına maliyetin 1.400 dolara (37 bin TL) kadar ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Altın çakılıyor! Altın almak isteyenler acele edin! 7 Ağustos Pazartesi altın fiyatları

Elinde dolar olanlar o günü bekleyin! Doların geleceği seviye ayaklarınızı yerden kesecek! Bugün dolar/TL ne kadar oldu?

İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebi ne? Fiyatlar yükselmeye devam edecek mi? Araba almadan önce mutlaka okuyun!

Geri Dön