1.3 milyon kişi borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düştü!
Açıklanan rakamlara göre borcunu ödeyemeyen ve bankaların takibine düşen vatandaşların sayısı giderek daha da artıyor. Geçen sene 1.3 milyon kişi kredi ya da kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düştü.
Giderek daha da artan hayat pahalılığı ve günden güne azalma gösteren alım gücü sebebiyle adeta çıkmaza giren vatandaşlar da çareyi borçlanmakta buluyor. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre borçların geriye ödenmesinde ise sıkıntılar da giderek daha da büyüyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından yayımlanan son verilere göre, 2023 yılının sonu itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir senede 2 milyon kişi artış gösterdi ve 40 milyon kişi oldu. Açıklanan rakamlara göre söz konusu süreçte ortalama kredi bakiyesi ise 41 bin Türk Lirası'ndan 69 bin Türk Lirası'na çıktı. 2023'te bir önceki seneye göre bireysel kredi ya da bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 1 milyon 320 bin kişi şeklinde açıklandı.
2019 YILINDA DİP YAPMIŞTI
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemide alınmış olan birtakım önlemler neticesinde yasal takibe düşen kişi sayısında azalma yaşanmış, batık krediler takibe düşmeden banka bilançolarında yüzdürülmeye başlanmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan düzenlemeler takipteki alacaklar oranının oldukça sınırlı kalmasını sağlamıştı. Paylaşılan detaylara göre bunun sonucunda 2019 yılında 1.4 milyon şeklinde olan yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2020 yılında 690 bine kadar inmişti. 2021 yılında 1.7 milyon kişi, 2022 yılında da 1.5 milyon kişi kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre 23 Şubat 2024 tarihi itibarıyla bireysel krediler ve bireysel kredi kartlarında takipteki alacaklar tutarı 194 milyar 420 milyon liraya çıkarken, borcu nedeniyle bankalarla mahkemelik olan kişi sayısında bu sene artışın kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. TBB son raporunda ,bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu sürmekte olan kişi sayısı da 3 milyon 810 bin 476 kişi şeklinde açıklandı.
BAYBURT 1. SIRADA
Bankaların vermiş olduğu ihtiyaç kredisi miktarı son bir senede yüzde 72 artış gösterirken, bireysel kredi bakiyesi en çok artış gösteren şehir Bayburt oldu. TBB tarafından açıklanan verilere göre son 12 ay içinde bireysel kredi riski en hızlı büyüyen şehir yüzde 127 ile Bayburt olurken, bu şehri yüzde 120.9 ile Şırnak, yüzde 117.4 ile de Siirt izledi.
ADANA İSTANBUL'U SOLLADI
TBB raporunda yer alan bilgilere göre ülke genelinde kişi başına ortalama bireysel kredi kartı riski 2023 yılının Aralık ayı itibarıyla 32 bin 843 liraya ulaştı. Oysa söz konusu bu tutar 2023 yılının Ocak ayında 13 bin 386 lira seviyelerindeydi. Kişi başına düşen ortalama bireysel kredi kartı risk bakiyesinde yüzde 145’lik artış yaşandı. Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre kişi başına ortalama bireysel kredi kartı riskinde 37 bin 664 Türk Lirası ile Adana ilk sırayı alırken, İstanbul 37 bin 5 Türk Lirası ile 2. sırada yer aldı. Başkentliler ise 35 bin 553 Türk Lirası kişi başına ortalama kredi kartı borcu 3. sıraya yerleşti.
Borsa İstanbul'un 10 senelik mart ayı performansı!
30 bin metrekarelik bir konut projesinin iş kalemi süreleri!
Ne Londra ne Paris ne de Berlin! Ankara konut fiyat artışında dünya lideri oldu!