13 şehir hastanesinde ruhsat süreci tamamlanmadan inşaat başladı iddiası!
Sayıştay raporlarına göre Türkiye’nin farklı şehirlerinde yer alan 13 şehir hastanesinde arsa tahsis ve ruhsat süreçleri bitirilmeden yapım işine start verildi. Buna rağmen tamamlanamayan hastaneler için “süre uzatımı ödemesi” de gerçekleştirildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Belgesi geldi. Önce temel atıyorsunuz, sonra ihale yapıyorsunuz” tepkisiyle gündeme taşıdığı hukuksuz ihalenin Isparta Şehir Hastanesi’ne ait olduğu belirlenmişti.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Sarp Sağkal'ın haberine göre; 13 şehir hastanesinde daha benzer usulsüzlükler olduğu Sayıştay raporunda görüldü. Rapora göre; Elazığ, Manisa, Gaziantep, Kocaeli, Konya, İzmir, İkitelli, Yozgat, Mersin, Adana, Kayseri, Ankara Bilkent ve Etlik şehir hastaneleri için arsa tahsisi ile ruhsat süreçleri bitirilmeden yapım işine başlandığı belirlendi. Ankara Etlik’te inşaatı henüz bitirilmeyen şehir hastanesinde yapım işleri, yer tesliminden üç sene önce yapıldı. Şu an kullanımda olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin inşaatına da, yer tesliminden üç sene önce başlandığı tespit edildi.
SÜRE UZATIMI DA YETMEMİŞ
Raporda erken başlanan inşaatların oluşturduğu olumsuzluklara da yer verildi. Konya Şehir Hastanesi’nin yer tesliminden 616 gün önce inşasına başlandığının belirtildiği raporda, “Bu sürenin yaklaşık 11 ayında proje ve imalat sürecinde hiçbir ilerleme bulunmadığı aylık müşavir raporlarından anlaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin yer tesliminden önce başlamasına rağmen inşaata ek süre tanındığına dikkat çekilen raporda, “Görevli şirkete yer teslimi yapılmadan 965 gün önce firmanın işe başlatıldığı, başlangıçta geçirilen bu verimsiz sürenin ek protokol vasıtasıyla süre uzatımı olarak verildiği görülmüş ancak bu süre uzatımı da yeterli olmamıştır” denildi. Raporda; Elazığ, Manisa, Konya, Gaziantep, Kocaeli ve İzmir şehir hastanelerinin de erken başlanmasına rağmen tamamlanamadığı ve bu hastanelere süre uzatımı tanındığı belirtildi. Bu süre uzatmalarının da “uzatılan süreye isabet eden sözleşme tutarı kadar fiyat farkı ödenmesine” sebep olduğu ifade edildi.
Şirketlerden tazminat alınması gerektiğne vurgu yapılan raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu süre uzatımları sebebiyle ödenen fiyat farklarının nedenlerinin araştırılması, kusurluların tespit edilmesi, görevli şirket kusurundan kaynaklı yatırım dönemi süresinin gecikmesi sebebiyle firmalara fiyat farkı ve benzeri ek ödeme yükümlülüğüne girilmiş olması halinde bu hususun ‘Şirket’in Tazminat Yükümlülüğü’ kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.”
Şehir hastanelerinin inşaatlarında son durum ne?