Ekonomi

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası piyasalarda neler olacak? İşte uzmanların seçim sonrası senaryoları…

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç gün kala piyasaların ana gündem maddesi, seçim sonrası senaryoları. Uzmanlar, seçimleri kimin kazanacağına bağlı olarak piyasalardaki tepkinin de farklı olacağına işaret ediyor.Piyasalar 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlere odaklanırken, küresel finans şirketlerinin ekonomist ve stratejistleri de gündemi yakından takip ederek seçim sonrası senaryolara ilişkin çeşitli tahminler yürütüyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala küresel finans kuruluşlarından seçim sonrasına ilişkin tahminler ve raporlar yağmaya devam ediyor. Piyasalar 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlere odaklanırken, küresel finans şirketlerinin ekonomist ve stratejistleri de gündemi yakından takip ederek seçim sonrası senaryolara ilişkin çeşitli tahminler yürütüyor.

 

Sözcü Gazetesi’nin haberinde, küresel finans kuruluşlarında görev yapan uzmanlar, seçim sonrası senaryolarına ilişkin öngörülerini paylaştı. 14 Mayıs sonrası piyasalarda nasıl bir seyir izleneceği, döviz kurlarındaki hareketler yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Bunun yanı sıra seçim sonuçlarına bağlı olarak izlenecek ekonomik politikalarda bir değişiklik olup olmayacağı da merak edilen en önemli konular arasında yer alıyor.

Uzmanların yaptıkları yorumlar ve tahminler muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu veya Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanma olasılığına göre farklılık gösteriyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması halinde piyasalarda beklenen senaryolar şöyle aktarıldı:

MUHALEFET KAZANIRSA NE OLUR?

* Londra merkezli Abrdn’in yatırım direktörü Viktor Szabo, piyasaların siyasi istikrar ve Ortodoks makroekonomik politikalar görmek istediğini vurgulayarak olası bir Kılıçdaroğlu veya muhalefet zaferinin piyasalar açısından olumlu olacağını ifade etti.

* Frankfurt merkezli Union Investment Privatfonds GmbH’in gelişen piyasa direktörü Sergey Dergachev de Kılıçdaroğlu’nun daha Ortodoks para politikalarına yöneleceğine ilişkin beklentilerin yüksek olduğunu kaydetti. Bunun da kısa vadede Türk Lirası’nın kazançlarını destekleyebileceğini ve kredi marjlarını sıkılaştırabileceğini belirten Dergachev, para politikalarında yavaş ve zorlu bir dönüş olması halinde TL ve kredi piyasalarındaki oynaklığın ağırlaşabileceğini söyledi.

* Van Eck Associates’in Gelişmekte Olan Piyasalardan Sorumlu Portföy Müdür Yardımcısı David Austerweil, seçim sonrası yeni hükümetin kuruluşundan ekonomi yönetiminin göreve gelişine kadar geçen süreçte Türk Lirası’nın değer kaybedebileceğini savundu. Liranın dibe vurmasıyla yeni hükümetin hızla faizleri yukarı çekmesinin yabancı sermayenin de Türkiye’ye olan ilgisini artıracağı belirtildi.

ERDOĞAN KAZANIRSA NELER OLUR?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan’ın kazanması halinde ise piyasalarda yaşanabilecek gelişmeler şöyle sıralandı:

* Union Investment analisti Dergachev, piyasaların böyle bir senaryoya ılımlı bir tepki verebileceğini belirtirken, asıl merak edilen konunun mevcut para politikalarının değişip değişmeyeceği olduğunu vurguladı.

* Commerzbank döviz stratejisi başkanı Ulrich Leuchtmann da düşük faiz politikasının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi gündeminin mihenk taşı gibi göründüğüne işaret ederek 14 Mayıs seçimlerini kazanması halinde bu politikaların değişmesinin pek kolay görünmediğini vurguladı. DWS Investment portföy yöneticisi Sebastian Kahlfeld ise mevcut statükonun devam etmesinin, mevcut politikaların devamı anlamına geleceğine işaret ederek böylesi bir senaryoda, özsermaye getirisi ve sabit getirili yatırımcılar için umudun çok az olduğunun altını çizdi.