Kent Haberleri

14 Mayıs seçimi sonrasında döviz kurları ve faiz oranları ne olur? 

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kalan döviz kurları ve faiz oranlarının ne olacağı merak ediliyor. Dünya Gazetesi yazarı Mesut Koyuncu seçim sonrasında döviz kurlarının ve faiz oranlarının nasıl olacağını değerlendirdi. Dünya Gazetesi yazarı Mesut Koyuncu seçim sonrasında döviz kurlarının ve faiz oranlarının nasıl olacağını değerlendirdi

Seçimlere sayılı günler kala, milyonların gözü seçim sonrasındaki dövir kurları ve faiz oranlarına çevrildi. Dünya Gazetesi yazarı Mesut Koyuncu seçim sonrasında döviz kurlarının ve faiz oranlarının nasıl olacağını değerlendirdi.
 

PİYASA FAİZ ORANLARI POLİTİKA FAİZ ORANLARININ ÇOK ÜZERİNDE!

Mesut Koyunvu piyasa faiz oranlarının politika faiz oranlarının çok üzerinde olduğunu belirtti. Merkez Bankası en son toplantısında politika faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 8,5’de sabit tuttu. Son 12 ayda TL karşısında dolar yüzde 30 değer kazanırken, euro yüzde 26 oranında değerlendi.

Aynı dönemde ÜFE yüzde 62, TÜFE yüzde 51 olarak gerçekleştiğini belirten Koyuncu devamında şu ifadeleri kullandı: ''Tamam kabul ediyorum, kur artışları ve enflasyon oranları geçmişin izdüşümü, faiz geleceğin öngörüsüdür. Lakin Merkez Bankası 2023 yılının ilk enflasyon raporunda enflasyonu yüzde 22,3 olarak tahmin ediyor. Kur korumalı mevduatlarda üst sınır kaldırıldı.'' dedi. 

Koyuncu mevduatta faiz oranları yüzde 30’lara geldiğini belirterek, Merkez Bankası gecelik faiz oranlarının da bu seviylerde olduğunu söyledi.  ''Bu durum karşısında piyasada gerçek faiz oranları politika faizinin oldukça üzerinde'' diyen Koyuncu şu şekilde devam etti: '' Aktarılan rakamlardan yola çıkarak rahatlıkla kurların enflasyonun altında seyrettiğini ve çeşitli argümanlarla baskı altında tutulduğunu söyleyebiliriz.'' dedi. Peki seçimden sonra dolar, euro kurları ne olur? Faiz oranları nasıl seyreder? İşte yanıtı...

SEÇİMDEN SONRA FAİZ ORANLARI NE OLUR? FAİZLER YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

Mesut Koyuncu Seçim sonrasında faiz oranlarının nasıl olacağını şu şekilde açıkladı:  ''Seçim sonrası Merkez Bankası’nın politika faizini kademeli olarak artırmaya başlayacağını varsayalım. Faiz kanalında; bankalar kendi müşterilerine uyguladıkları faizlerini artırır, kredi çekmenin maliyeti arttığı için borçlanmalar ertelenir, para biriktirmek daha cazip hale gelir ve harcamalar azaltılır.

Beklenti kanalında, enflasyonla mücadele algısı güçlenir ve enflasyon beklentimiz düşer. Döviz kanalında ise döviz kurları düşer, ithal ürünlerin fiyatı düşer, ihracat azalır.

Koyuncu, politika faizi kademeli olarak artırıldığında, faiz oranları yüzde 30’lara kadar yükseltilirse bile, faiz cephesinde bugünkünden farklı bir sonuç ortaya çıkmayacağını söyledi.

Gerçek faiz oranlarının bu seviyelerde olduğunu aktaran Koyuncu, '' Gereğinden fazla baskı altındaki kurlar (faizler attığı için değil baskı kalktığı için) ve faizler birlikte yukarıya doğru hareket edebilir. Faiz oranlarındaki kararlılık devam ederse kurlar da gevşeyecektir.'' dedi.

Faizlerin kontrolden çıkarak hızla yükselmesi durumuna, kısa vadeli kredilerini yenilemesi gereken işletmeler zorda kalabilir.  Yüksek faiz oranları yatırım kararlarının ötelenmesine neden olacağını söyleyen Koyuncu var olan durgunluğun artmasıyla hem durgunluk hem de yüksek enflasyon ile baş başa kalınmasının mümkün olacağını söyledi.

14 MAYIS SEÇİM SONRASINDA DÖVİZ KURLARI NE OLACAK?

Fazilerin dolaylı yollarla artırıldığını söyleyen Koyuncu,  düşük faiz politikasına kararlılıkla devam edilmesi halinde, kurları bu seviyelerde tutabilmek adına yeni argümanlara ihtiyacın duyulacağını söyledi. Koyuncu: '' Yani taşıma su ile kurlara müdahale edilir.

Haliyle değirmen dönmez ve nasıl dere kendi yatağını buluyorsa kurlar da piyasa koşullarında gelmesi gereken yeri bulur. Dere yatağına ulaşırken sellere neden olduğu gibi kurlar da olmaları gereken noktaya ulaşırken belli bir oranda bir süre taşkınlık yapar.'' dedi.

Doların haziranda geleceği rakam belli oldu! Yastık altında doları olanlar hazır olsun! Dolar bu kadar olacak!

36 ay vadeli 10 bin, 20 bin ve 30 bin lira ihtiyaç kredisi! Bir bir hesaplandı!İşte güncel ihtiyaç kredisi faiz oranları

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den korkutan tahmin! Dolar bu tarihte 40 TL olacak