Sektörel

14 ülkeden 90 uzman firma Deprem Güvenliği Fuarı'nda!

MMI Eurasia Fuarcılık tarafından 28 - 29 Nisan tarihlerinde İstanbul WOW Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan INTERGEO Eurasia ve Seismic Safety Fuarları öncesinde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

MMI Eurasia Fuarcılık CEO’su Tolga Özkarakaş, geçen yıl Messe Münich International’ın (MMI International) ortaklığı ile Türkiye’de kurulan şirketin, ihtisas fuarları alanında yoğunlaştığını, gelecek yıl çevre teknolojilerine ve çek vre hizmetlerine yönelik bir ihtisas fuarı olan IFAT Eurasia’yı gerçekleştireceklerini belirtti. Özkakaraş “Türkiye Orta Doğu’ya, Orta Asya’ya, Kafkaslar’a açılan bir kapı olarak önemli bir fuarcılık merkezi potansiyeline sahip. Türkiye’de düzenlenen fuarlara, geniş bir coğrafyadan günü birlik uçuş imkanı ve vize kolaylıkları ile vize zorunluluğu olmadığından veya yurda giriş sırasındaki basitleştirilmiş vize prosedürleri nedeniyle, İstanbul'da düzenlenecek fuarlara komşu ülkelerden de büyük bir ziyaretçi katılımı söz konusu olabilecek. Biz bu anlamda önemli bir misyonumuz olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Fuarcılık sektörünün dünyada yaklaşık 550 milyar dolarlık bir büyüklüğü temsil ettiğini ifade eden Tolga Özkarakaş şu bilgileri verdi: “Türkiye’de fuarcılık sektörünün ekonomiye yarattığı katkı 2 milyar lira civarında. Bu rakam lojistik artabilir. Biz ihtisas 


fuarlarına yoğunlaşma stratejisi benimsedik. 2019’a kadar çok sayıda ihtisas fuarı yapacağız.”


Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Eren Kalafat, deprem bilincinin gelişmesine fuarın katkıda bulunacağına değinerek “Şu anda biz sektör olma yolunda ilerliyoruz. Fuar bu yöndeki gelişmeye de hizmet edecektir” dedi.


Fuar’la eşzamanda düzenlenen INTERGEO Kongre direktörü organizasyonuna danışman olarak destek veren Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik ise Türkiye’nin deprem bilincinde 1999 Marmara depremi sonrası bir sıçrama olduğunu belirtti. Fuar içeriği hakkında bilgi veren Çelik, aynı anda gerçekleşen ikiz fuarlardan INTERGEO ntergeo Eurasia’nın fuar ve konferanstan oluşan bir etkinlik kombinasyonu olduğunu belirtti. Çelik şu bilgileri verdi: “Bu özelliği ile organizasyon, katılımcılara ve ziyaretçilere iletişim ve diyalog ortamı sunacak. Ayrıca bu kombinasyon sağlıklı arazi geliştirme metodlarının yanısıra, harita üretimi teknolojilerinin ulaştığı noktayı, arazi denetimi ve gayrimenkul yönetim metodlarını katılımcı ve ziyaretçileri ile paylaşacak. Fuar çerçevesinde düzenlenecek konferansın konuları ise; bölgesel ve uluslararası mesleki çalışmalar, işbirliği yapılabilecek alanlar, veri üretimi ve toplama, sektörel teknolojiler, kadastro ve sektördeki başarılı çalışmalar olacak.”


Deprem Güvenliği, Yangın Koruma ve Kentsel Dönüşüm İhtisas Fuarı olan Seismic Safety’nin ise depreme dayanıklı tasarım ve inşaat odaklı bir organizasyon olduğuna değinen Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, şöyle devam etti: “Seismic Safety Fuarı deprem öncesi planlanma ve kentsel dönüşüm anlamında tüm süreçleri kapsayan bir platform olma kimliğini ortaya koyuyor. Fuarın ana amacı hedef gruplara depremden kaynaklanan hasarları en aza indiren yenilikçi çözümleri sunmak.”


Intergeo Eurasia ve Seismic Safety fuarları Proje Koordinatörü Ferhan Tinli de fuarlara 14 ülkeden 90’ın üzerinde firmanın katıldığını belirtti. Türkiye’de deprem güvenliği sektörünün oluşma devresinde olduğunu belirten Tinli, “Japonya, ABD, İtalya, Yeni Zelanda gibi ileri deprem teknolojilerine sahip ülkelerden şirketler, bu teknolojilerini anlatma fırsatı bulacak. Ticari ilişkiler ve know-how aktarımı deprem güvenliği sektörümüzün oluşmasına katkıda bulunacaktır” dedi.


Uluslarası kuruluşların oturumları


Fuarlar kapsamında FIG ( Uluslararası Haritacılar Federasyonu) , ISPRS (Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği), DVW (Alman Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Derneği), ICA (Uluslararası Kartografya Birliği) gibi uluslararası kuruluşların oturumları yer alacak.


Deprem güvenliği fuarları kapsamında Siesmic Talks başlıklı bir konferans olacak. Fuarın ilk gününde Türkiye, Danimarka ve Almanya'dan uzmanlar, mimari, şehir planlama ve sosyal yönleriyle konuyu yorumlayacaklar. İstanbul (Türkiye), L'Aquila (İtalya) ve Christchurch (Yeni Zelanda) gibi deprem tehdidi altındaki bölgelerden örnek ve çözümler sunacaklar.



Konferans kapsamında Istanbul Şehir Universitesi’nden Prof. Dr. Murat Güvenç, “Intergeo Eurasia ve Seismic Safety Fuarları beraberliğinin oluşturduğu Sinerji”, Tasarım Atölyesi Kadıkoy’den Ömer Kanipak “Kadıköy ilçesinde kontrollü ve mukim odaklı kentsel yenileme”, Çiniçi Mimarlık’tan Can Çiniçi, depremler sırasında artan yeraltı su basıncı ile başa çıkmak başlıklı konuşmalar yapacaklar. 


Fuarın ikinci gününde ise “Mimari, şehir planlama ve toplumsal değerler açısından deprem tehdidi altındaki bölgeler için zorluklar ve çözümler” Türkiye’den ve Avrupa’dan mimarların katılımıyla ele alınacak. Bu oturuma Istanbul Şehir Universitesi’nden  Prof. Dr. Murat Güvenç, Istanbul Bilgi Universitesi’nden  Prof. Dr. Asu Aksoy, Emre Arolat Mimarlık’tan Architects  Emre Arolat, Almanya Fraunhofer IAO’dan Steffen Braun, Danimarka Gehl Architects’ten David Sim ve Forum Baukultur’den Sebastian Storz’un katılacak.


Fuarlar süresince Berlin’den stüdyo HBohle’nin düzenleyeceği, şehrin kimliğini oluşturan bölgeleri gösteren, ‘’İstanbul’dan öğrenmek’’ adlı bir sergi de gezilebilecek.