1400 büyük bina, neredeyse sıfır enerjili binalar konseptine geçti!
1400 bina, "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" (nSEB) konseptine geçiş yaparak, 1 Ocak'tan itibaren 5 bin metrekareden büyük binalarda yenilenebilir enerji kullanımını zorunlu hale getiren düzenlemeye uydu. Bu düzenleme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. Bu düzenleme kapsamında, 1400 bina "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" (nSEB) konseptine geçiş yaptı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 1 Ocak itibarıyla 5 bin metrekareden büyük binalarda yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme kapsamında, 1400 bina "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" (nSEB) konseptine geçiş yaptı.
Yeni yönetmelikle birlikte, enerji verimliliği daha yüksek olan ve enerjisinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden nSEB konseptine geçiş, aşamalı olarak 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale getirildi.
Bu kapsamda, bir arsada inşa edilen toplam alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar, en az "B" enerji performans sınıfına sahip olacak şekilde inşa edilmeli ve bu binaların kullanılan enerjinin en az yüzde 5'i güneş paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacak.
Bugüne kadar 1400 adet büyük bina, nSEB şartlarına uygun olarak tasarlanarak ruhsat aldı. Bu binalar, enerji verimliliği açısından normal binalara göre yaklaşık yüzde 25 daha tasarruflu bir şekilde inşa edildi. Ayrıca, devam eden inşaatlarından tamamlandığında yıllık 24 gigawatt saati aşan enerji israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bu düzenleme ile Türkiye'nin yıllık enerji faturasında 9,5 milyon lira tasarruf sağlanması öngörülüyor.
Önümüzdeki aşamada ise 1 Ocak 2025 itibarıyla 2 bin metrekare üzeri tüm binalarda da bu uygulama yaygınlaştırılacak. Bu tarihten itibaren tüm büyük binaların en az yüzde 10 oranında yenilenebilir enerji kullanması zorunlu olacak.
2053 yılında "net sıfır emisyon" hedefine ulaşmak için ise 2030'dan itibaren ikinci bir aşamaya geçilerek metrekare sınırlaması olmaksızın tüm binalar için zorunluluk getirilmesi ve asgari enerji performansı sınıfı ile yenilenebilir enerji kullanımında daha büyük iyileştirmelerin yapılması hedeflenmektedir.
Bu düzenlemeler, Türkiye'nin sürdürülebilir ve enerji verimli bir yapı stoğuna sahip olma yolunda atılan önemli adımlardır.