15 bin lira hangi kamu işçilerine verilecek? Kamu işçisi kimler, hangi meslekleri kapsıyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Baştepe'de gerçekleştirdiği basın topşantısında 700 bin kamu işçisinin Toplu İş Sözleşmesine yönelik zam oranını açıkladı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zam oranını yüzde 45 olarak belirlediklerini duyurdu
700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri meyvesini verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zam oranını yüzde 45 olarak belirlediklerini duyurdu.
700 bin işçinin zam oranını açıkladığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle, refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz, böylece en düşük kamu işçisi ücretini 15 bin TL'ye çıkıyor" şeklinde konuştu.
Bu gelişmelerin ardından vatandaşlar "15 bin lira hangi kamu işçilerine verilecek?", Kamu işçisi kimler, hangi meslekleri kapsıyor?" sorularına yanıt arıyor.
700 bin kamu işçisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesine yönelik zam oranı yüzde 45 olarak açıklandı. Hal böyle olunca kamu işçisi kapsamında yer alan meslekler merak konusu oldu. Peki, 15 bin lira hangi kamu işçilerine verilecek? Kamu işçisi kimler, hangi meslekleri kapsıyor? İşte yanıtı...
KAMU İŞÇİLERİ HANGİ MESLEKLERİ KAPSIYOR?
Ahaber'de yer alan detaylara göre, Kamu işçileri, bir seneden az süreli ya da mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve tespit edilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kişilerdir.
Kamu görevlisi kavramı, kamu kesiminde çalışan, hukuki durumları farklı tüm görevlileri kapsamaktadır.
Tüm kamu hizmeti görevlilerini "memur" kavramı altında yer almaktadır. Her kamu görevlisi, memur olarak çalışmamaktadır.
Kamu görevlilerinin memur sayılabilmesi için, 657 sayılı yasanın birinci maddesinde sayılan kurumlardan aylık almak suretiyle asli ve sürekli olarak görev yapması ve atama ile göreve getirilmiş olması gerekmektedir.
KAMU İŞÇİSİ KİMLERİ KAPSAR?
657 Sayılı Kanun'a tabi olan memur personeli; 2914 sayılı YÖK Personel Kanunu'na tabi öğretim elemeanları, 2802 Sayılı Kanun'a tabi Hhakım ve savcıları, 926 Sayılı Kanun'a tabi askeri personeli, 399 Sayılı Kararname'ye tabi kadrolu ve sözleşmeli personeli, sözleşmeli çalışan öğretmenleri ve sağlık personelini kapsamaktadır.
Mevzuata göre; 6111 sayılı Kanunla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki sicile yönelik düzenlemeler yürürlükten kaldırıldığı için 2011 senesinden başlamak üzere Devlet memurları için sicil raporu doldurulmayacaktır.
Önceki senelere ait sicil raporlarının, 1/1/2011 tarihinden başlamak üzere beşinci senenin sonuna kadar muhafaza edilmesi gerekmekiyor.
657 sayılı Kanun dışındaki kanunlarda bulunan sicil ve değerlendirmeye yönelik hükümlerde bir değişiklik yapılmadığından bu hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.
Diğer kanunların sicil konusunda 657 sayılı Kanuna atıf yapan hükümlerinin uygulama imkanı kalmadığından bu hükümler uyarınca işlem yapılmaması gerekmekiyor.
Kurbanlık fiyatları bu yıl kaç TL olacak? 1 koyun ne kadar? 1 ton dana kaç lira?