Sektörel

15. Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi 16-17 Mart'ta! Gayrimenkul sektörü bir araya geliyor!

Depremin ardından hemen gündem olan gayrimenkul sektörü, yarın 15’inci Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi’nde bir araya geliyor. İşte ayrıntılar...  15

Türkiye, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralarını sarmaya başlarken, depremin ardından hemen gündem olan gayrimenkul sektörü, yarın 15’inci Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi’nde bir araya geliyor. 

15. Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi  İstanbul Bosphorus Hilton Conference Center'da düzenlenecek. 

2 gün sürecek olan Fuar ve Zirve ile ilgili bilgilendirmek amaçlı gerçekleştirilen toplantıda JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, Kılıç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Kılıç ve Altın Türk Real Estate Yatırım Başkanı, Arab – Türk İş Adamları ve Yatırımcıları Derneği Başkanı İsmail Altın, sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

34 ülkeden 500’ün üzerinde yatırımcının Türkiye’nin en önemli inşaat, gayrimenkul firmaları ile buluşacağına dikkat çeken JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, 17 Mart günü düzenleyecekleri zirve ile sektörün tüm sorunlarının, beklentilerinin masaya yatırılacağını dile getirdi. 

Fuarda 42 firmanın 450 proje ile yer aldığının altını çizen Haktan Öztunalı, açıklamasında “15’inci Gayrimenkul Emlak Fuarı ve Zirvesi’ne bu yıl İstanbul, Kıbrıs, Antalya başta olmak üzere yurt dışından Montenegro, Dubai ve Suudi Arabistan, İngiltere, Rusya, Almanya çoğunlukta olmakla birlikte burada Newyork, Miami gibi Amerika projelerini satan firmalardan oluşuyor" ifadelerine yer verdi. 

İşte ayrıntılar...

JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı, fuara giriş için rezervasyon yaptıran ziyaretçi profilindeki değişimi işaret etti ve bu fuarı 15'inci defa düzenlediklerinin altını çizerek, "Geçmiş fuarlarda daha çok yabancı ziyaretçi talebi alırdık. Bu yıl, çok ciddi Türk ziyaretçi rezervasyonu aldık. Deprem felaketinin bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de insanlar, daha güvenli, daha sağlam konutlara ulaşmak, arsa veya müstakil ev almak düşüncesiyle fuara büyük ilgi gösteriyor şu anda" açıklamasında bulundu. 

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 'Köye Dönüş' projesi bir anlamda aslında büyük şehirlerde talep görmeye başladı" diyen Öztunalı, Amerika'daki gibi güvenli, yüksek plazalarda çalışıp, tek katlı, iki katlı müstakil, bahçeli evlerde yaşama doğru yönelimin olduğunu vurguladı. 

Yurt dışında özellikle Ticaret Ataşeliklerimiz nezdinde çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Haktan Öztunalı, açıklamasında "Fuarımız da Rusya, İran, Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt, Katar, Kazakistan, Körfez Ülkelerinden yaklaşık 140 civarında bir B2B alanımızda broker yatırımcıları göreceksiniz. Avrupa ülkelerinden de bu yıl güzel bir katılım aldık. Sadece Almanya’dan 17 yatırımcı var" ifadelerine yer verdi vve İngiltere, Hollanda, Portekiz, Doğu Avrupa ülkelerinden de yatırımcıların fuarda, Türk Gayrimenkul firmaları ile özel görüşmeler yapacağını dile getirdi.

Haktan Öztunalı, açıklamasında 15’inci Gayrimenkul Emlak Fuarı ile Türkiye'de 2 Milyar 400 Milyon liralık yatırım yapabilecek yaklaşık 77 tane yatırımcıyı bu konjonktürde getirmeyi başardıklarını söyledi. 

Deprem sonrası Müteahhitlerin suçlandığını dile getiren Kılıç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Kılıç, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında "Müteahhit yatırımcıdır. Gayrimenkul projesine yatırım yapar. Mühendislik ve malzeme kontrol edebileceği bir alan değildir. Bunun kontrolünü Yerel yönetimler, Yapı Denetim, Bakanlık yapar" ifadelerine yer vererek, denetimi yapılan bir projede hiçbir müteahhitin herhangi bir şekilde eksik malzeme kullanmasının ya da hata yapmasının mümkün olmadığını vurguladı. 

"Yönetmeliklere uygun yapılan tüm yapılar şu anda güvenli yapılardır. Burada bizlerin beklentisi, yönetmeliklerin dışında denetiminde daha güçlü hale getirilmesi" idiye konuşan Adem Kılıç, Kılıç İnşaat olarak 28 senede 42 projeyi ve 15 binin üzerinde konutu hayata geçirdiklerini, yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. 

Kılıç, açıklamasında "Türkiye’de inşaat sektörünün dünyaya açılmasında önemli rol oynayan bu fuar, özellikle Türk inşaat firmalarının Libya, Irak, Suriye, Ukrayna gibi savaş yorgunu ülkelerde başlayan yeni yapılanma sürecinde yer alması için önemli bağlantılar kurmasını sağlayacak. Bu ülkelerin konutlarını, inşaat projelerini hayata geçirmesi hem ülkemize kazandırılacak döviz açısından hem de sektörün büyümesi açısından çok önemli. Sadece Suriye’de 400 milyar dolarlık bir inşaat potansiyelinden söz ediliyor. Ukrayna keza, 100 milyar doların üzerinde bir yeniden yapılanma bekleniyor. Hali hazırda, Türk inşaat sektörü olarak bu ülkelerle görüşmelere başladık ve Rusya, Avrupa ülkeleri ile rekabet halindeyiz” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’DE KONUT VE KİRALARDA Kİ ARTIŞIN SEBEBİ YABANCILARA KONUT SATIŞI DEĞİL

Toplantıda Yabancılara Konut Satışı pazarı hakkında bili veren Altın Türk Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı ve Arab Türk İş Adamları Derneği Başkanı İsmail Altın, Türkiye’de toplam yabacıların aldığı konut miktarının %4,5 civarında olduğunu açıkladı. İsmail Altın, konuyla ilgili şu bilgileri verdi :

“Türker’deki konut fiyat artışının sebebi yabancılar değildir. Türkiye’de toplam yabacıların aldığı konut miktarı %4,5 civarında. Konut fiyatlarının artış sebebi öncelikle Arz eksikliği, Enflasyon ve döviz kurundaki artışa bağlı emtia ve girdi maliyetlerinin artışı, dar ve orta gelirliler için açıklanan teşviklerde fırsatçılıklar. Türkiye’de fiyat artışları yabancıya yapılan satışlardan kaynaklı olmadığının kanıtı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi'dir (KFE). Nitekim son KFE'ye göre hiç yabancıya konut satışı olmayan Kırklareli 1940, Denizli 2050, Burdur 2370, Isparta 2370, Adana 2050 gibi şehirlerde bu sene ilk 10 ayda konut fiyat endeksi Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti”.

Yabancılara konut satışında dünyadaki rakamları paylaşan İsmail Altın; “Yabancılara konut satışında dünyada rakamlar şöyle; ABD de 2021 de 54 milyar dolarlık satış yapıldı İspanya’da bu oran yaklaşık 75 milyar dolar, Portekiz, yüzde 11’lik bir pay almış, Kanada yüzde 10, İtalya yüzde 10 ve Türkiye de bu rakam yüzde 4,5 payla yaklaşık 6 milyar dolar Denizaşırı yatırımcılar için en büyük avantajlardan biri, diğer büyük kozmopolit merkezlerle karşılaştırıldığında Dubai'deki mülklerin rekabetçi fiyatlarıdır. Knight Frank'ın 2019 Servet Raporuna göre, metrekare başına ortalama fiyat Şangay'da 1.629 Dolar, Paris'te 2.020 Dolar ve Londra'da 2.994 Dolar iken Dubai'de çok daha uygun fiyatlı 650 Dolar. Türkiye’de en çok Ortadoğu ülkeleri gayrımenkul alıyormuş gibi biliniyor ama aslında en çok Rusya ve Iran alıyor” açıklamasında bulundu 

KIRKLARELİ, DENİZLİ, BURDUR, İSPARTA, ADANA, BATMAN, HAKKARİ’DE YABANCI SATIŞI HİÇ YOK, KONUT FİYATLARI, FİYAT ENDEKSİNE GÖRE İSTANBUL’DAN DAHA FAZLA ARTMIŞ.

Bizim yabancı yatırımcı sorunumuz yok, Göçmen sorunumuz var. Altın Türk Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Altın, Türkiye’nin bir çok şehrinde yabancıya hiç konut satışı yapılmadığını veya çok az yapıldığını ama buna rağmen konut ve kira artışlarının yüksek seyrettiğini söyledi. Altın konuyla ilgili şu bilgileri verdi; Kırklareli,
Denizli, Burdur, İsparta, Adana, Batman ve Hakkari’de yabancı satışı yok ancak, konut fiyatları normal konut fiyat endeksine göre hepsinden daha fazla artmış. Emtia fiyatları, kira fiyatları artmış. Türkiye’de yabancıya konut satışında ki bu ön yargıları yıkmamız gerekiyor. Bu, peynir ekmek gibi konut satalım anlamına gelmiyor. Elbette, denetimli, kontrollü şekilde Avrupa, Amerika, Dubai gibi yapmamız gerekiyor. Ülkeleri çeşitlendirerek global dünyaya ayak uydurmamız lazım. Hata yapan yabancıları sınır dışı edelim, kanunları keskinleştirelim. Bu 450 Milyar dolarlık pazardan pay almamız gerekiyor. Bizim yabancı yatırımcı sorunumuz yok, bizim göçmen sorunumuz var. Yabancı yatırımcı ile göçmen sorununu ayırmamız gerekiyor”.

Türkiye’de deprem sonrası yabancı yatırımcıların Bodrum, Ege bölgesine yöneldiğini söyleyen JNR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Haktan Öztunalı “Fuar kadar Cuma günü düzenleyeceğimiz Gayrımenkul Emlak Zirvemiz de çok önemli. Sektörün tüm sorunlarını, beklentilerini, ihtiyaçların, global dünya ile kıyaslandığında geliştirilmesi gereken konuları açık yüreklilikle masaya yatıracağız” dedi.

Deprem sonrası konut satışları yüzde 18 düştü!

TOKİ İstanbul İlk Evim kura çekilişi başlıyor! Tam 50 bin konut sahibini bulacak!

Gayrimenkul sektörünün 2022 4. çeyrek karnesi! Birinci el konut satışlarında zirve! Konut fiyatları ne oldu?