15 maddede sitelerde kat mülkiyetinin dava ile devri süreci!
Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "kat mülkiyeti terminolojisi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...
1. Kanun koyucu, kanuna uymakla yükümlü olduğu kurallara uymayarak, kendisine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmeyen, diğer kat maliklerinin haklarını onlar için çekilmez hale getiren bağımsız bölüm malikleri için bu madde ile sert bir yaptırım getirmiştir.
2. Çekilmezliğe sebep olan kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı ile karar vermesi ile, mahkemece, muhatabın bağımsız bölümünün istemde bulunan kat maliklerine devri yapılır.
3. Maddede, her halükarda çekilmezlik olarak kabul edilen şartlar açıkça üç fıkrada sıralanmıştır.
4. Bu durumda, dava yolu ile muhatabın üzerindeki mülkiyetin devri talep edilebilir.
5. Bu davadan önce bu konuda diğer kat maliklerinin sayı ve arsa payı ile karar vermesi gerekir.
6. Böyle bir karar yoksa, bu konuda dava açılamaz. Hukuki şartları yerine getirilerek toplanmış bir kurulda kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınmış bir karar, dava açmanın ön şartıdır. Bu kurulun yönetimi, tutanaklardaki cümle ve oylamanın usulüne ve tutanağın imza altına alınmasına özellikle dikkat edilmelidir. Sonuçta bu tutanak dava dilekçesinin eki olacaktır.
7. Davanın açılmasına onay veren kat malikleri, illa da mahkemeye müdahil olmak zorunda değildir.
8. Davayı, bu konuda istekli olanlar açar.
9. Davayı, o bağımsız bölümde başka haklarla sürekli faydalananlar açamaz, bunlar davaya taraf olamazlar.
10. Davada görevli ve yetkili mahkeme açıkça , söz konusu mülkiyetin tapulu olduğu yerin Sulh Mahkemesidir.
11. Bu konuda alınan kurul kararının öğrenilmesinden başlayarak altı ay içinde, her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde veya söz konusu çekilmezlik hali ortadan kalkınca, dava açma hakkı düşer.
12. Yukarıdaki süreler zaman aşımı değil, hak düşürücü süredir.
13. Kanunda öngörülen koşullar gerçekleşince, borç ve yükümlülüğünü yerine getirmeyen ve bu yüzden diğer maliklerin haklarını çekilmez derecede işlemiş olduğu anlaşılan kat malikinin bağımsız bölümü üzerindeki mülkiyet hakkı, dava tarihindeki değeri karşılığında, davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında mahkeme kararı ile devredilir.
14. Öncesinde davaya müdahil olmayan kat malikleri süresi içinde müdahil olarak, devirden hükümler çerçevesinde kedilerine de arsa payları oranında pay devri talep edebilirler.
15. Devredilecek mülkün değerinin tespiti mahkemede genel hükümlere göre yapılır, üçer aylık vadeli açılan hesaba yatırılması, bunun makbuzu vs. gibi detaylar kanun maddesinde açıkça belirtilmiştir.
Nihat Dönmez (Site Yönetimleri Danışmanı)
15 maddede kat mülkiyeti terminolojisi!