15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda dönüşüm Mayıs'ta tamam!
15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda dönüşüm mayıs ayına kadar tamamlanacak. Otogar Genel Müdürü Beşli dönüşüm projesinin akıllı peron sistemi, şoförler lokali ve yolcular için kütüphane gibi düzenlemeler yer aldığını açıkladı.
Bayrampaşa’da bulunan 15 Temmuz Şehitler Otogarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından devralındıktan sonra yepyeni bir görüntüye sahip oldu.
Milliyet'te yer alan habere göre; İBB’nin 9 Eylül’de devraldığı 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda iyileştirme ve dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Projede kapsamında otogarın bodrum katında boş bulunan 62 birim yıkıldı, güvenlik tedbirleri kapsamında 600 güvenlik kamerası takıldı. Işıklandırma sistemi olmayan çoğu yer aydınlatıldı. Yeni yönetimle birlikte birçok yenilik ve uygulama da hayata geçirilecek. Akıllı peron sistemiyle alan işgalinin önüne geçilmesi planlanırken otobüs saatini bekleyen yolcular için de bir kütüphane yapılacak.
‘Otogarı bir yaşam merkezi yapacağız’
Otogarı bir yaşam merkezi haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Otogar Genel Müdürü Fahrettin Beşli, çalışmaların mayıs ayına kadar biteceğini açıkladı. İBB’nin temizlik ve yıkım çalışmalarında toplam 400 kamyon çöp çıktığını kaydeden Beşli, “Metruk binaların hepsi temizleniyor. Yıkımlarla birlikte 8 bin metrekarelik boş bir alan ortaya çıktı. Bodrum katta işletilen hiçbir iş yerine dokunulmadı. Doğu çarşısını ise muhafaza ettik” şeklinde konuştu. Bodrum katında yıkılan yerlerin depoya dönüşeceğini ifade eden Beşli, peronlar bölgesindeki sıkışıklığı gidermek içinde 250 otobüs kapasiteli kapalı otobüs otoparkını yapacaklarını kaydetti.
AVM’lere rakip olacak
Beşli, “Tamirhaneleri bodrum katında toplayacağız. Yıkımı yapılan yerleri nasıl değerlendiririz ona bakıyoruz” şeklinde konuştu. Otogarda otomobil trafiğini kolaylaştırmak için otopark kapasitesi ise 400’den 660’a yükselteceklerini belirten Beşli şunları söyledi: “Avlu, peronlar, giriş ve çıkış yolları asfaltlanacak. Otobüs bekleyen insanların, zamanlarını geçirebilecekleri bir kütüphane kuracağız. Ulaşımın burada bir benliği olacak. İnsanların gelmek için can attığı bir yaşam merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bundan 2 yıl sonra en büyük alışveriş merkezlerine rakip olacağız. Otogarın yeni halinin açılışını tahta bavul festivaliyle yapacağız. Tüm Türkiye’deki tahta bavulları toplayıp sergileyeceğiz ve mazisini anlattıracağız.”
‘Şoförler lokali kuracağız’
Otogarda zabıta ekipleri ve güvenlik personeli dışında da kamu gücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Beşli, ilçe emniyet müdürlüğü statüsünde bir birime ihtiyaç olduğunu vurguladı. Beşli, “Bu konuyla ilgili olarak İBB’nin yetkililerinin ilgili birimler ile girişimleri sürüyor. Ortak mekan ortak yaşam sloganıyla yola çıktık. Burada aynı kaderi paylaşan paydaşlar, birbirleriyle mücadele kültürüyle yetişmiş. Yumrukları sıkı vaziyetlerini tokalaşır vaziyete getirmek istiyoruz. Bu nedenle şoförler lokali kuracağız. Şoförler haftada 2 kez buraya gelip stres atabilecek” şeklinde konuştu.
‘Mağdur olmayacak’
Yeni yapılacak olan dükkanlara kimlerin yerleştirileceğiyle ilgili konuşan Beşli, “Bu konu yaklaşık iki aydır tartışılıyor. Birkaç gün içinde neticelendirilir. Burada kimse mağdur olmasın felsefemiz var. Herkesin burada ekmek yemesini istiyoruz. Biz bunun alt yapısını ve güvencesini sağlayalım. Kiralamadaki bakış açımız bu. İBB bu konuda uzun süredir değerlendirme yapıyor. Ellerinde tapu tahsis belgesi olanların da sözleşmesi 5 Mayıs’ta sona erdi. Artık yetki İBB’de. Kimseyi mağdur etmeden bu işin de altından kalkmak en büyük isteğimiz” açıklamasında bulundu.
15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda dönüşüm başladı!
İBB'den 'otogarda yıkım' açıklaması!