15 yıl atıl kalan havaalanı arazisine İspanya'dan yatırım
Fagor, Kütahya'da 15 yıldır boş bekleyen 400 dönümlük arazide yatırım kararı aldı.
Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde Kütahya'ya havaalanı yapılmak için tahsis edilen ancak 15 yıldır boş duran 400 dönümlük arazi, İspanyol endüstriyel mutfak üreticisi Fagor firmasının yatırımına nasip oldu.
Mondragon Corporacion Cooperativa (MCC) Grubu'na bağlı olan ve İspanya'nın Arçelik'i olarak adlandırılan Fagor firmasının 8 ülkede üretim tesisleri bulunuyor. İspanyol firma, oteller, restoranlar, hastaneler, fabrikalar, üniversiteler, kışlalar ve catering şirketleri gibi pek çok tesisin mutfakları, bulaşıkhaneleri ve çamaşırhanelerinde kullandıkları endüstriyel cihazların üretimini gerçekleştiriyor. 100 bine yakın çalışanı istihdam eden firma, Türkiye'de ise Gebze'de bulunan tesislerinde üretim yapıyor.
Kent merkezine yakın olan arazide yatırıma önümüzdeki günlerde başlayacak olan İspanyol firma, endüstriyel mutfak ürünlerinin yanı sıra beyaz ve kahverengi eşya üretimi de gerçekleştirecek.
Yan sanayii de getirecek
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmet Özotraç, Fagor ile kısa süre önce sözleşme imzaladıklarını, firmanın 3 bin kişilik istihdam sağlayacak yatırıma önümüzdeki günlerde başlayacağını açıkladı. Arazinin Çiller döneminde havaalanı olarak planlandığını dile getiren Özotraç, ancak Kütahya Havaalanı projesi gündemden inince Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe ve yöre milletvekillerinin desteğiyle İspanyol firma için bu araziyi tahsis ettiklerini söyledi. Özotraç, "Mutlaka bu yatırım, yan sanayisini de yaratacak" dedi.
Fagor Türkiye Genel Müdürü Güçlü Kaplangı ise Gebze'deki ikinci fabrikalarını tamamlayıp devreye aldıklarını belirterek, Türkiye'de farklı bölgelerde yatırım arayışı içinde olduklarını, Kütahya'da yatırım yapmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Sekiz ülkede üretim yapıyor
Fagor Endüstriyel ekipmanları, dünyada 8 üretim tesisinde üretiliyor. Fabrikalar İspanya'nın Cordoba, Barcelona, Onati şehirleri ile Meksika, Fransa, İtalya, Polonya ve Türkiye'de bulunuyor. Firma, endüstriyel mutfak ve çamaşırhane ekipmanlarının tamamını kendi üretim tesislerinde üretiyor.
Fagor Endüstriyel 1999 yılından beri Fagor Türkiye genel merkeziyle Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Her yıl yüzde 100 oranında büyüme gösteren firma, Ekim 2005'te Gebze'deki fabrikasında soğutma ekipmanları üretmeye başladı. Fabrika Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi'nde 15 dönüm arazi üzerine ilk etapta 5 bin metrekarelik alana inşa edildi. Firmanın 11 bin 800 metrekare alan üzerine inşa edilen ikinci fabrikası ise geçen yıl faaliyete geçti.
Kooperatiften holding yarattılar
MCC, 1956 yılında set üstü ocak ve ısıtıcılar yapan küçük bir atölye olarak kuruldu. Dünyanın önde gelen kooperatif şirketlerinden biri haline gelen MCC'nin bünyesinde finans grubu, endüstriyel üretim grubu ve dağıtım kanalları bulunuyor. Otomotiv, yedek parça, inşaat-taahhüt, endüstriyel ekipmanlar, dayanıklı tüketim mamulleri, mühendislik ve yatırım malzemeleri, makine parçaları gibi 7 ana alanda faaliyet gösteren grup, bünyesinde hipermarketleri, süpermarketleri, seyahat acentalarını ve benzin istasyonlarını bulunduruyor. Grubun kendine ait bir Ar-Ge merkezi de var.
Referans