18 / 05 / 2024

150 bin konut dönüşüyor!

150 bin konut dönüşüyor!

Kentsel dönüşümün üçüncü ayağı Bursa Yıldırım’da başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın katılımıyla düzenlenen yıkım töreni 46 ayrı ilde aynı anda gerçekleşti..



 


İstanbul, Ankara, Erzurum, Kayseri, Adana, Ağrı, Van’dan canlı bağlantılar ve patlamalarla yapılan yıkımlar ile toplam 87 bin 628 konut ve iş yerinin yeniden yapılmasını sağlayacak kentsel dönüşümün üçüncü ayağı Bursa Yıldırım’da Başbakan Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katıldığı törenle başlatıldı. 17 Ağustos 2013 itibari ile Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin konutun yıkımı başlamış oldu.



400 BİN BİNA DÖNÜŞECEK


Deprem öncesinde inşa edilmiş 15 milyon konutun 6.5 milyonunun riskli olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Bakanlığın tespiti yapılan ve yapılacak riskli binalardan; 2013 yılı sonuna kadar 200 binini, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin bağımsız konut ve işyerini dönüştürmeyi hedeflediğini söyledi.


Bakanlığın kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşlara azami derecede yardımcı olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Kira, kredi ve nakliye yardımı yapıyoruz. Vatandaş açısından; kentsel dönüşümde KDV yok, harçlar yok, vergiler yok. Öyleyse vatandaşın talebini artıralım ve bu işi talep doğrultusunda yürütelim istiyoruz. Esas gayemiz; bu dönüşümü, hazırlıklı belediyelerle; rızaya dayalı ve gönüllülük esasına göre yapmak istiyoruz.”


EN FAZLA BEŞ KAT OLACAK


Bursa’nın Yıldırım İlçesi’ndeki 500 hektarlık alan yedi etapta dönüşecek. İlk etap olarak planlanan Mevlana Mahallesi’nde 147 konut ve 11 işyerinin temeli atılacak. Konutlar; yeşil ile barışık, enerji verimliliği ve atık ayrıştırma sistemleri bulunan, yağmur suları ve güneş enerjisini en verimli şekilde değerlendirme özelliğine sahip olacak. Kişi başına 12 metrekare yeşil alana sahip olacak konutlarda ortak kullanım ve dinlenme alanları ile bisiklet yolları yer alacak. Kat sayısının beş kat olarak planlandığı Mevlana Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm alanlarında araçlar için otopark zorunlulu olacak.


YEDİ İLDE AYNI ANDA YIKIM


İstanbul Kartal ve  Ankara  Sincan’daki yıkımlarda, emülitli patlatma yöntemi kullanıldı. Diğer illerdeki uygulamalar ise iş makineleriyle gerçekleşti. Ankara Sincan’da Güneşevler sitesindeki 11 katlı dört blok ile İstanbul Kartal’da Tüm Emek İş Sitesi’ndeki 13 katlı dört blok, kontrollü patlatmayla yıkıldı. Kartal’daki yıkımda 500 kilogram patlayıcı ve 10 bin elektriksiz kapsül kullanıldı. Bu patlamalar, hem patlayıcıların üretimi hem de teknik açıdan dışardan danışmanlık hizmeti alınmadan, tamamen Türk ekiplerce yapılan ilk patlatmalı yıkım oldu.


Taraf


Geri Dön