Ekonomi

150 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya ve Türkiye arasında toplamda 4 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu belirtti. Karanfil, Libya'da Türk iş insanlarını bekleyen ortalama 150 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli olduğunu dile getirdiEtkinlik kapsamında Libya'dan kamu ve özel sektör gayrimenkul yatırımcıları, inşaat şirketleri, bazı belediye başkanları, mimarlar ve mühendisler de İstanbul'da Türk iş insanlarıyla bir araya gelecek

Libya'nın önde gelen kamu ve özel sektör firmalarının yanı sıra DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil ile birlikte çok sayıda Türk şirketinin katıldığı "Urbanexpo Forum" toplantısı ve fuarı İstanbul'da başladı.

Etkinlik kapsamında Libya'dan kamu ve özel sektör gayrimenkul yatırımcıları, inşaat şirketleri, bazı belediye başkanları, mimarlar ve mühendisler de İstanbul'da Türk iş insanlarıyla bir araya gelecek.

ADD International Group ve Türk firması ICF Fuarcılık ortaklaşmasıyla düzenlenen etkinlikte, iki ülke arasında dış ticaret hacmi ve altyapı, üstyapı projelerinin artırılması hedefleniyor.

Etkinliğe, Libya'nın en büyük kamu kurumlarından biri olan Libya Geliştirme ve Yatırım Holding de katıldı. Libya hükümetinin altyapı ve kamu hizmetlerinin geliştirilmesine ve özel sektörün katılımını teşvik eden Özel Sektör ile İşbirliği Projeleri Yönetim Şirketi PPP Group, gibi ülkenin önde gelen şirketleri ve yöneticileri de katıldı.

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Libya ve Türkiye arasında ortalama 4 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu dile getirerek, Libya'da Türk iş insanlarını bekleyen toplamda 150 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli olduğunun altını çizdi.

Karanfil, yaptığı açıklamada Libya'nın "Afrika'nın kapısı" olduğuna inandığını söyleyerek, "Ülkede büyük projeler hayata geçiriliyorlar ancak teknik yetersizlikler sebebiyle yavaşlıklar yaşanıyor. Mesela, Türk şirketleri Libya'da maalesef toprak alamıyorlar. Birçok sektör geri bırakılmış, sermaye de son dönemde dışarı kaçtı. Burada hızla bir iyileşme için doları da sabitleyip özel sektörün elini bağlayan sistemlerin gözden geçirilmesi önemli. Libya'da büyük fırsatlar var ama burada ana motor, ana hareket, kurumların kolaylaştırıcı yönde rol üstlenmesi." ifadelerini kullandı.

Libya'nın önündeki en büyük sorunun yarım bırakılan projeler olduğunu vurgulayan Karanfil, "Türkiye olarak 2002'den beri kendimizi burada kanıtladık. Özellikle altyapı, konut, iskan, AVM, enerji ve de sanayi alanlarında büyük atılımlar gerçekleştirdik. Libya için bütün imkanlarımızı yine seferber etmeye hazırız. Libya'nın refahı için elimizdeki tüm imkanları sunmaya hazırız. Geleceğe katkı vermek iki tarafa katkı sunacaktır." dedi. 

Bakan Erdoğan’ın verdiği asgari ücret talimatını açıkladı