Yeni Şirketler

154 metrekarelik arsaya AİHM'den 122 bin Euro tazminat

AİHM, bir vatandaşın kıyı kenar çizgisini ihlal ettiği gerekçesiyle bedeli ödenmeden kamulaştırılan 154 metrekarelik arsası için Türkiye'yi 122 bin Euro tazminata mahkûm etti

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Tekirdağ'da bir vatandaşın kıyı kenar çizgisini ihlal ettiği gerekçesiyle bedeli ödenmeden kamulaştırılan 154 metrekarelik arsası için Türkiye'yi 122 bin Euro tazminata mahkûm etti.

Almanya'da işçi olarak çalışıp emekli olduktan sonra memleketi Tekirdağ'ın Kumbağ Beldesi'ne kesin dönüş yapan Kazım Karakuş (75), deniz kenarında aldığı arsanın üzerine ev yaptırdı. 1997'de Hazine, Karakuş'un içinde evi olan arsanın 154 metrekarelik bölümünün tapusunu iptal ettirmek için Tekirdağ 2´nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, arsanın tapusunu, Kıyı Yasası çerçevesinde kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı gerekçesiyle bedelsiz iptal etti. Karakuş itiraz etti, dosya Yargıtay 1´inci Hukuk Dairesi'ne gönderildi. Daire, mahkemenin kararını onadı. Karakuş, aynı daireye 'karar düzeltme' talebinde bulundu ancak talep reddedilince, benzer davaları AİHM'e taşıyan Hataylı avukat Zeynel Kadayıfçı'ya ulaştı. Kadayıfçı da 2007'de AİHM'e, “Türkiye'nin Avrupa Sözleşmesi'ne aykırı davrandığı ve vatandaşın tapusunun haksız olarak iptal ederek mülkiyet hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle” 200 bin Euro maddi tazminat talebiyle dava açtı. Karakuş'u haklı bulan AİHM, 15 Ekim 2009'daki duruşmada 154 metrekare arsa için Türkiye'yi 122 bin Euro tazminata mahkûm etti. Para, geçtiğimiz günlerde Karakuş'a ödendi.
Bekir Karakoca/Hürriyet