Kent Haberleri

16 bin kırsal mahalle 2026'da emlak vergisiyle tanışacak! İstanbul ve Kocaeli’deki bazı köyler de düzenleme kapsamında!

Köy statüsünü kaybedip kırsal mahalleye dönüşen 16 bini aşkın mahalle 2026'dan itibaren emlak vergisiyle tanışacak. Uzmanlar, 14 ilde büyükşehir belediyesi ve 27 ilçe kurulmasına ilişkin kanunla, yeni mahalle olan köylere vergi muafiyetinin 2026'ya ertelendiğine dikkat çekti. 

2012 Kasım'da yürürlüğe alınan 6360 Sayı­lı Kanun Hükmündeki Kararname ile köy statüsünü kaybeden 16 bini aşkın kırsal mahalle, 2026 senesinde emlak vergisi ile tanışacak. Daha ön­ce 2022 yılının sonuna ertelenen ve bu sene ödemeleri başlaması gereken emlak vergisi ile ilgili muafiyet süresi 2026 yılına ötelendi. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Müberra Oflaz, bu durumda 16 binden fazla kırsal mahallede vergilendirmenin 2026 yılında başlayacağı uyarısını yaptı. flaz, söz konusu mahallelerin içinde İstanbul ve Kocaeli’deki or­man köylerinin de yer aldığının altını çizdi. 

BÜYÜKŞEHİR SINIRLARINDA VERGİ 2 KAT

6360 sayılı kanun sebebiyle 30 şehirde 16 bin 220 köyün ma­halleye dönüştüğüne, yine ay­nı değişiklikle 1053 beldenin de mahalle statüsü kazandı­ğına dikkat çeken Oflaz, önceden “köy” statüsünde olan bir yer­leşim biriminin “mahalle” sta­tüsüne dönüşmesi durumu­nun vergi açısından iki sonucu olduğunu dile getirdi. 

Oflaz,  konuya ilişkin açıklamasında "Da­ha önce ilgili yerleşim yeri, be­lediye ve mücavir alan sınırları dışında ise oradaki gayrimenkuller emlak vergisine tabi değilken artık emlak vergisine tabi tutulur. Daha önce de emlak vergisine tabi durumda olsa bile büyük kentlerde emlak vergisinin iki kat uygulanması sebebiyle ar­tık emlak vergisi iki kat şeklinde hesaplanır" ifadelerini kullandı. 

Düzenlemenin yalnızca Ana­dolu’daki şehirleri değil, İstan­bul ve Kocaeli’deki bazı köyleri de kapsadığına vurgu yapan  Mü­berra Oflaz, 2026 yılında vergilen­dirmenin başlayacağı yerleri şu şekilde sıraladı:

- Yasa çerçevesinde büyükşe­hir belediyesi olan Aydın, Ba­lıkesir, Denizli, Hatay, Malat­ya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekir­dağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van il­lerinde il mülki sınırlarında yer alan “köy”den “mahalle”ye dönüşen (orman köyleri dahil) yerler. İstanbul ve Kocaeli’de orman köyleri,

-Kanun öncesinde büyükşe­hir belediyesi olan diğer 14 şehirde  (Ankara, İzmir, Adana, Bur­sa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Mersin, Samsun, Sa­karya) il mülki sınırları ile bü­yükşehir belediye sınırları ara­sında kalan alanda “köy”den “mahalle”ye dönüşen yerler ile orman köyleri.

Oflaz, Türkiye’nin neresinde olursa olsun mülke dair yasa değişik­liği ve vergi takibi yaptıklarının altını çizdi ve 69 şehirde, 430 ilçede 8700 gayrimenku­lün takibini yaptıklarını belirtti. 

BAZI MERALAR SATILDI, TARIMSAL FAALİYETLER SONA ERDİ

Gayrimenkul Hukuku Der­neği (GHD) Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen 6360 sa­yılı kanun ile 14 ilde büyük­şehir belediyesi ve 27 ilçe­de de ilçe belediyesi kurul­ması kararı alındığına,
 bu kanunla büyükşehir olan il belediyelerinin büyükşehir belediyesi olduğuna, yine ka­nunda yer alan şehirlere bağlı tüm ilçelerin köy ve belde beledi­yelerinin tüzel kişilikleri kal­dırılarak köylerin mahalle ol­duğuna, belde belediyelerinin ise tek mahalle olarak bağlı oldu­ğu ilçe belediyesine katıldığına dikkat çekti. 

Köylerden mahalleye dö­nüşen ve burada yaşayan va­tandaşların, belediye gelirle­ri kapsamında ödemek zorun­da kalacakları emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve diğer harç ve katılım payları yönün­den ödemelerinin daha önce 2014, 2020, 2022 sonuna er­telendiğini belirten Kiraz, yerel seçimler öncesinde de 12 Mart 2023 tarihli yasal düzen­lemeyle sürenin 31 Aralık 2025 olarak açıklandığını belirtti. 

Ki­raz, düzenlemenin etkisi ile ilgili "2026'dan başlamak üzere köy vasfını kaybetmiş ve mahal­le olarak belirlenmiş yerlerde emlak vergisi ve belediye vergi, harç ve katılım payları ödemeleri yapılmaya başlanacaktır. Yine 2020 senes,nde yapılan bir düzenleme ile köy vasfını kaybetmiş ma­hallelere kırsal mahalle olma hakkı tanınmış olup, kırsal ma­halle başvurusu ilçe belediye meclisi teklifi ile büyükşehir belediye meclis kararı ile ola­cak" ifadelerini kullandı.

Bu durumun tarımsal faali­yete yönelik etkileri konusuna da değinen Kiraz, "Bu statü çerçevesinde köy vasfının kaybedilmesi noktasında birçok köyün me­ralarının mera vasfının kaybe­dildiği, bazılarının satıldığı ve yine birçok köy açısından da tarımsal faaliyetin sona erdi­ği söylenebilecektir" diye konuştu. 

VERGİYİ ERKEN ÖDEYENLER 5 SENE İÇİNDE GERİ ALABİLİYOR

Şehir hayatının büyümesi ile büyükşehir sınırlarına da­hili edilen ve mahalle statüsü­ne kavuşan tüm köylerin, bü­yükşehir ve ilçe belediyelerinin vatandaşlarının aldıkları tüm hizmetleri almak için hak kazandıklarının altını çizen Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu çerçevede bu mahalleler açısından te­mizlik hizmetleri, su ve enerji hizmetleri, ulaşım hizmetleri, denetim hizmetlerinin de belediyeler tarafından verilmek zorunda olduğunu belirtti. 

Kırsal mahalle statüsü ka­zanmış mahallelere bazı mu­afiyetler tanınmasına rağmen, bazı belediyeler tarafından muafi­yet kapsamında ve süresinde olan vergilerin alındığının da görüldüğüne vurgu yapan Kiraz, "Bu durumda vatandaşları­mızın, geriye dönük olarak 5 yıl içerisinde ödedikleri bu fazla emlak vergisi ve diğer belediye gelirleri çerçevesinde ödenen vergileri geri alma hakkı bulunuyor. 

Vatandaşların bu konuda ilgili belediyeye giderek mua­fiyet durumunu anlatarak dilek­çe sunması, devamında 30 gün içerisinde idare tarafından yanıt almazsa 30’uncu gün sonu itibariyle ya da süresi içinde ce­vap alır “red” yazısını alır ise bu red tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açması gerekiyor" ifadelerini kullandı.  

KIRSAL MAHALLELERE HANGİ HAKLAR TANINIYOR? 

1-İşyeri olarak kullanılan bina, arsa, araziler açısından gelir vergisi muafiyeti olan esnaf veya basit usulde vergilendirilenler emlak vergisi ödemeyecek.

2-Tarımsal amaçlı kullanılan arsa ve arazileri kullananlar emlak vergisi ödemeyecek.

3-Kırsal mahallelerde bina, arsa, arazilerde ticaret, sanayi ve turizm tesisi yapılması veya işletilmesi durumunda ise emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Bilanço esasına göre defter tutanlar da ise muafiyet yok.

4-Kırsal mahallelerde yapılacak inşaatlarda ruhsat harçları ve imarla ilgili harçlar ve belediye gelirleri kanunu kapsamındaki tüm vergi ve harçlar yüzde 50 indirimli uygulanacak.

5-İçme ve kullanma su ücretleri de en düşük tarife dikkate alınarak konutlarda yüzde 25’i işyerlerinde ise yüzde 50’yi geçmeyecek şekilde belirlenecek.

Uzmanı arsa yatırımında voleyi vurmak isteyenler için yol haritasını açıkladı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Adana uyarısı: 5-6 büyüklüğünde depremler sürecek!

İlk Evim, İlk İş Yerim’de yeni takvim belli oldu! Haziran 2025'e kadar sosyal konutların tamamının ihalesi yapılacak!