Genel

165 milyon varil petrol eşdeğeri enerji tasarruf edebiliriz!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu, "Türkiye enerji verimliliğiyle ilgili alacağı önlemlerle enerjide her yıl en az 165 milyon varil petrol eşdeğeri tasarruf edebilir" dedi...


İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), 30 Eylül'de "Binalarda Enerji Verimliliği (BEV), Finansman ve Çözüm Fırsatları Semineri"ni düzenledi. Enerji Çalışma Grubu tarafından, "Binalarda Enerji Verimliliği (BEV) Bildirgesi İmza Töreni" ve "BEV İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım Semineri" ardından düzenlenen seminer katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. EnerjiSa'nın katkılarıyla Sabancı Center'da gerçekleştirilen seminere; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, İTÜ Enerji Enstitüsü, Schneider Electric, Borusan Makine ve Güç Sistemleri, BES Enerji, Mermerler Grup, TurSEFF, Şekerbank, Ven Esco temsilcileri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu yaptı.

 

Çalıkoğlu; "Enerji Verimliliğinde Bugüne ve Geleceğe Bakış" adlı sunumunda Türkiye'nin yıllık enerji talep artışının 1990 sonrasında yılda yüzde 4,6 arttığını belirtti. Bu rakam, AB'de ise yıllık yüzde 1,6. Türkiye'deki enerji sektörünün ana karakteristiklerine değinen Çalıkoğlu şunları söyledi: "Türkiye'de enerji sektörünün ana karakteristikleri Yüksek Talep Artışı, Yüksek İthalat Bağımlılığı ve Yüksek Enerji Yoğunluğu. Enerji verimliliğinde entegre politika ve stratejilere ihtiyaç var. Dolayısıyla; bu konuda geliştirilen politika ve stratejilerin, Bilgi, Finansman ve Mevzuat, Kurallar, Düzenlemeler ve Teknik Standartlar gibi ana sütunlar üzerine oturması gerekiyor. Türkiye enerji verimliliğiyle ilgili alacağı önlemlerle enerjide her yıl en az 165 milyon varil petrol eşdeğeri tasarruf yapabilecek durumda." Enerji verimliliği konusunda zorunlu uygulamaların olduğunu belirten Çalıkoğlu, bunlar arasında yer alan Enerji Yönetimi, Periyodik Etütler, yeni yapılan binalarda Isı Yalıtımı, Isınmada Bireysel Ölçüm ve Sıcaklık Kontrolü, Merkezi Isıtma Sistemleri gibi uygulamalar konusunda bilgiler verdi.

 

Çalıkoğlu'nun konuşmasını takiben "Enerji Verimliliği Hizmetleri Paneli"ne geçildi. Panelin, moderatörlüğünü İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil yaptı.  Panele katılan Schneider Electric, Borusan Makine ve Güç Sistemleri, BES Enerji ve Mermerler Grup temsilcileri enerji verimliliği yaklaşımlarını ve yürüttükleri çalışmaları paylaştılar.


Seminerin ikinci paneli, "Enerji Verimliliği Proje ve Yatırımlarının Finansmanı Paneli" SKD Türkiye, Enerji Çalışma Grubu Başkanı Ediz Günsel moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele; TurSEFF, Şekerbank ve VENESCO Bina Enerji Yönetimi Danışmanlık temsilcileri katıldı. Konuşmacılar, finans kurumları tarafından Türkiye'de sürdürülebilirlik projelerine sağlanan finansman olanakları ve devam eden programlar hakkında bilgi verdiler.


Panelin sonunda gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde özellikle Türkiye'de enerji verimliliği konusunda yapılacak olan projeler için ödenek ayrılması ve finansman sağlanması konusunda gerekli desteğin verilmesi konusu vurgulandı. Bunun için finansman alanındaki teminat ve garanti konularındaki zorlukların kaldırılmasının gerekliliği belirtildi.


Dünya